Snelweg A12
De A12 loopt van Den Haag naar Zevenaar en verbindt de Randstad via Gouda, Utrecht en Arnhem met het Ruhrgebied in Duitsland.
Wegwerkzaamheden A12
Rijkswaterstaat werkt aan een betere bereikbaarheid. Daarom zijn we dagelijks bezig met aanleg en onderhoud van ons wegennet. Dat kan leiden tot (tijdelijke) verkeershinder.
Projecten op de A12
Rijkswaterstaat vergroot de capaciteit op de A27 en A12 en scheidt drukke verkeerstromen, zodat verkeer beter en veiliger doorrijdt.
We voeren groot onderhoud uit aan snelweg A12 van knooppunt Oudenrijn tot De Meern. We vervangen bijvoorbeeld het asfalt door stiller asfalt.
Het Rijk en de provincie Gelderland werken aan de uitbreiding van de A12/A15 (ViA15). Zo verbetert de doorstroming in en bereikbaarheid van de regio Arnhem-Nijmegen.
Feiten over de A12
De A12 is 137 km lang
- De A12 is de oudste snelweg van ons land. De weg tussen Voorburg en Zoetermeer werd op 15 april 1937 geopend.
- De A12 is een van de drukste snelwegen en een van de belangrijkste oost-west-verbindingen van ons land.
- Tijdens de Tweede Wereldoorlog noemden omwonenden de A12 het Hazepad. Ze hoopten dat de bezetters via deze weg snel terug zouden keren naar Duitsland.
- De geallieerden hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog de A12 intensief gebombardeerd.
- Bij Zoetermeer, Woerden, Gouda, Veenendaal, Ede en knooppunt Prins Clausplein en Voorburg liggen spitsstroken.
- De A12 wordt ook wel de Regenboogroute genoemd. Deze naam komt voort uit de verschillende landschapstypen die de A12 doorkruist: bos, stad, weide en mozaïekgebieden (agrarisch gebied in transformatie).
Podcast Toen de snelweg ontstond
Nog geen 100 jaar geleden kenden we de snelweg nog niet. Historicus Bert Toussaint vertelt in deze podcast meer over de geschiedenis van de snelweg.
Podcast Toen de snelweg ontstond
Historicus Bert Toussaint vertelt over de geschiedenis van de snelweg. Nog geen 100 jaar geleden was er in de verste verte geen snelweg te vinden. Hoe is deze ontstaan?