Markermeer

Het Markermeer is een meer tussen Noord-Holland, Flevoland en het IJsselmeer.

Kenmerken Markermeer

  • Diepte: -5,80 tot -2,80 MP
  • Oppervlakte: 700 km²

Projecten op het Markermeer

Oostvaardersoevers: waar meer en moeras elkaar vinden en versterken

Door het Markermeer, de Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen te verbinden ontstaat een aantrekkelijker, leefbaarder en veiliger merengebied.

Dijkversterking Marken

De dijk om het voormalige eiland Marken voldoet niet meer aan de huidige veiligheidsnormen. Daarom versterken we de dijk.

IJsselmeergebied: zoetwatervoorraad op peil

We maken nieuwe afspraken over de waterstanden in het IJsselmeer, zodat we ook in tijden van droogte over voldoende zoetwater kunnen beschikken.

Feiten over het Markermeer

  • Het Markermeer is genoemd naar het schiereiland Marken, in het zuidwesten van het meer.
  • Het Markermeer was vroeger, net als het IJsselmeer, onderdeel van de Zuiderzee.
  • Het Markermeer zou eigenlijk ingepolderd worden, net als de Noordoostpolder en Flevoland. Het nieuwe stuk land zou de Markerwaard gaan heten.
  • De Houtribdijk een 26 km lange dam tussen Lelystad en Enkhuizen vormt de scheiding tussen het IJsselmeer en Markermeer.

Marker Wadden

In het Markermeer liggen de Marker Wadden; natuureilanden aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Door de aanleg van de Afsluitdijk en Houtribdijk slibte het Markermeer dicht en raakte de natuurlijke leefomgeving van platen en dieren verstoord. Onder meer dit slib gebruikte we voor de aanleg van de eilanden.

De Marker Wadden helpen bij het verbeteren van de waterkwaliteit, zijn een rustplaats voor vogels, vissen en schelpdieren. Het grootste eiland is bovendien open voor natuurliefhebbers en watersporters.

Meer informatie vindt u bij het Kennis- en innovatieprogramma Marker Wadden.

Nieuws over het Markermeer