Werkzaamheden

Spooldersluis: grote betrokkenheid bij renovatie

Gepubliceerd op: 23 april 2024, 15.43 uur

In aanloop naar de renovatie van de Spooldersluis en de Spooldersluisbrug organiseerden Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie Le Chêne samen 2 informatiebijeenkomsten: voor gebruikers en omwonenden.

De deelnemers lieten grote betrokkenheid bij het sluiscomplex zien en waren merkbaar blij om meegenomen te worden in de plannen.

Gebruikers tonen begrip

In de middag stonden de gebruikers centraal. De ongeveer 20 bezoekers vormden een mooie mix van verschillende groepen belanghebbenden: overheden, belangenorganisaties voor de scheepvaart en bedrijven aan het water - bijvoorbeeld voor zand, grind en brandstof, maar ook voor rondvaarten.

Naast een inkijkje in de noodzaak, de inhoud en de planning van de werkzaamheden was in deze bijeenkomst vooral aandacht voor de benodigde afsluitingen van de sluis, waardoor schepen moeten omvaren.

De aanwezigen reageerden hier licht kritisch op, maar toonden ook begrip. Ze vonden het vooral fijn om tijdig op de hoogte te zijn van de verwachte hinder, zodat ze daar rekening mee kunnen houden in hun planning.

Omwonenden vertellen over verleden

In de avond waren de omwonenden aan de beurt. Hiervoor werkten Rijkswaterstaat en Le Chêne samen met buurthuis Spoolde, Eben Haëzer, ook meteen de locatie voor deze bijeenkomst. Zo’n 35 buurtbewoners lieten merken erg betrokken te zijn bij het Spooldersluiscomplex.

Zo gaf de coördinator van het buurthuis, Henny Oosterlaar, een presentatie over het verleden van de sluis aan de hand van krantenartikelen en foto’s uit de oude doos.

Zij vertelde bijvoorbeeld hoe ze zelf als schoolkind in 1964 bij de opening voor de brug stond, de vele vlaggen zag, maar er toen achter kwam dat de plechtigheid al voorbij was. Maar ook hoe op zondagen de hele buurt uitliep naar de sluis om daar te genieten van het komen en gaan van pleziervaartuigen.

Rijkswaterstaat en Le Chêne: sluis klaar voor toekomst

Van het verleden ging het al snel door naar heden en toekomst. In duo’s per vakgebied vertelden medewerkers van Rijkswaterstaat en Le Chêne steeds samen hoe we de Spooldersluis en de Spoolderbrug renoveren en klaarmaken voor de toekomst.

Van opdracht en samenwerking tot techniek en planning in combinatie met andere projecten in de buurt, zoals dijkversterking. En hoe we daarin rekening houden met de omgeving, bijvoorbeeld met een tijdelijke brug voor fietsers en voetgangers.

De deelnemers maakten daarbij dankbaar gebruik van de mogelijkheid om vragen te stellen en na te praten onder het genot van een drankje. Zo blijven we met elkaar in gesprek.