Maas

De Maas komt bij Eijsden Nederland binnen, loopt langs Maastricht, Roermond en Cuijk, en mondt uit in het Hollandsch Diep.

Kenmerken Maas

  • Lengte: 196 km
  • Breedte: 100 m
  • Diepte: -13,00 tot -6,00 m MP
  • Oppervlakte: 63 km²

Projecten op de Maas

Baggeren vaarwegen Zuid-Nederland

De waterbodem in vaarwegen in Zuid-Nederland stijgt elk jaar. Door te baggeren houden we de vaarwegen bevaarbaar voor de scheepvaart.

Maas: project GRONST; groot onderhoud stuwen

De 7 stuwen in de Maas krijgen een noodzakelijke opknapbeurt. Zo blijven we zorgen voor een vlotte en veilige doorstroming van de Scheepvaart op de Maas.

Maas: renovatie en vervanging installaties sluizen, stuwen, bruggen en gemalen

De aandrijfinstallaties in sluizen, beweegbare bruggen en gemalen in de Maas en bijbehorende kanalen zijn aan renovatie toe. Daarom gaan we ze vernieuwen.

Feiten over de Maas

Met 7 stuwen houden we de vaardiepte constant op 3 m

  • Om de Maas geschikt te maken voor de scheepvaart, houdt Rijkswaterstaat het waterpeil kunstmatig hoog met stuwen.
  • Met 1 bediencentrale in Maasbracht bedienen we 8 sluizen, 1 beweegbare brug en 4 stuwen op het traject Maastricht-Belfeld. De overige 3 stuw-/sluiscomplexen in de Maas worden nog lokaal bediend.
  • De Grensmaas in Zuid-Limburg is niet bevaarbaar. Schippers maken daar gebruik van het Julianakanaal. Tussen Linne en Buggenum gebruikt de beroepsvaart het Lateraalkanaal, omdat de Maas daar zeer bochtig is.

Animaties over hoogwater en lage afvoeren in de Maas

We nemen verschillende maatregelen om ons land ook bij hoogwater veilig, bereikbaar en leefbaar te houden. Bekijk in onderstaande animatie hoe we omgaan met hoogwater in de Maas.

00:00
00:00

Als het lang weinig regent in Nederland of onze buurlanden, ontstaan er lage afvoeren waardoor er minder water door de rivieren stroomt dan normaal. De Maas, een echte regenrivier, heeft hier vaak last van. In deze animatie is te zien welke maatregelen Rijkswaterstaat neemt om problemen te voorkomen.

00:00
00:00

Video bedienen sluizen, bruggen en stuwen in en over de Maas

Sluizen, beweegbare bruggen en stuwen in en over de Maas op het traject Maastricht-Belfeld worden op afstand bediend vanuit Bediencentrale Maasbracht. Door deze objecten vanuit de bediencentrale te bedienen kan Rijkswaterstaat gebruikers uit de beroeps- en recreatievaart nog efficiënter bedienen, eenduidiger informeren en vlotter begeleiden. Deze video laat zien hoe de objecten vanuit de bediencentrale bediend worden.

00:00
00:00

Nieuws over de Maas