Nieuwsbericht

Kenniscentrum Bever roept op om ervaringen met bevermaatregelen te delen

Gepubliceerd op: 12 december 2022, 08.00 uur - Laatste update: 8 december 2022, 15.21 uur

Het plaatsen van rasters, buizen door dammen leggen en een alternatieve plek aanbieden; allerlei maatregelen worden getroffen op plekken waar bevers schade aanrichten.

Het Kenniscentrum Bever roept daarom op om ervaringen met deze maatregelen te delen om van elkaar te leren. Zo proberen we op een duurzame manier met de bever samen te leven.

Het Kenniscentrum Bever is een samenwerking tussen organisaties die vanuit verschillende vakgebieden met bevers in aanraking komen. We zijn 1 van deze partijen.

De beverpopulatie groeit sinds de herintroductie van de bever in 1988. De bever neemt toe in verspreiding. Bevers vergroten met hun graaf-, bouw- en knaagactiviteiten vaak de lokale biodiversiteit. Zo komt er meer dood hout in gebieden waar bevers leven. Dit hout gebruiken insecten als voedsel of als schuilplaats.

Ook kunnen bevers schade veroorzaken. Dit varieert van een omgeknaagde boom op de weg of het spoor, tot een beverhol in een (spoor)dijk of wateroverlast door een beverdam.

Ervaringen met bevermaatregelen

Aan de ene kant is er veel bekend over de bever. Zo weten we welke oplossingen er zijn om schade te voorkomen of op te lossen. Aan de andere kant is lang niet van elke genomen maatregel bekend of deze in de praktijk goed werkt. 

Daarom is het mogelijk om via dit formulier ervaringen te delen op het Kenniscentrum Bever. Om antwoord te krijgen op de vraag óf een maatregel (ook op lange termijn) voldoende werkt, is het belangrijk om goed onderzoek uit te voeren.

Onze rol binnen Kenniscentrum Bever

We kunnen in onze projecten, bij zowel wegen, vaarwegen als watersystemen, bevers tegenkomen. We willen voorkomen dat bevers graafschade aanrichten aan keringen en wegen. Hiervoor treffen we verschillende preventieve maatregelen om schades en risicovolle situaties te voorkomen. We delen onze kennis hierover binnen het Kenniscentrum Bever en halen daar ook kennis op.

Duurzaam samenleven met de bever

Het is belangrijk om te snappen waarom een bever op een bepaalde plek zit en bepaald gedrag vertoont. Kennis van en ervaring opdoen met (preventieve) maatregelen is cruciaal om schade te voorkomen of adequaat op te lossen. 

Daarom wordt er, naast de kennis die op de website van het Kenniscentrum Bever staat, jaarlijks een symposium georganiseerd. Ook ontwikkelt Kenniscentrum Bever cursussen om vrijwilligers en professionals op te leiden om meer te leren over de bever en welke maatregelen wanneer het beste ingezet kunnen worden.