Middensluis Terneuzen: proefploffen voor vervolg sloop
We slopen later dit voorjaar de oostelijke kolkwand van de Middensluis. Dit is nodig om de invaart van de Nieuwe Sluis mogelijk te maken. We slopen de wand met explosieven. Om dit zorgvuldig voor te bereiden, voeren we op 11 en 12 januari 2023 enkele proefploffen uit.
Dit zijn kleine explosies met steeds een iets grotere hoeveelheid springstof. Het geluid en de trillingen van de proefploffen kunnen opvallen in de omgeving. Zowel het scheepvaart- als het wegverkeer ondervinden hinder van de proefploffen. Het uitkijkpunt sluiten we op beide dagen af.
Voorbereiding plof oostelijke wand
Om de invaart van de Nieuwe Sluis mogelijk te maken, moet de oude Middensluis plaatsmaken. Bij het ploffen van de westelijke kolkwand in maart 2022 ontstond meer hinder in de omgeving dan vooraf verwacht. De bebouwing in de omgeving liep schade op.
We doen er alles aan om het vervolg van de sloop gecontroleerd te laten verlopen. Een expertteam sloot zich aan bij het vervolgplan van de sloop. Dit team voerde de evaluatie uit van de plof van de westelijke wand.
Verkeersmaatregelen tijdens proefploffen
We voeren 5 proefploffen uit, verdeeld over 11 en 12 januari 2022. De proefploffen vinden steeds plaats tussen 09.00 en 16.00 uur. Deze bestaan uit kleine explosies met steeds een iets grotere hoeveelheid springstof. De proefploffen vinden plaats in de oostelijke kolkwand, bij het voormalige binnenhoofd van de Middensluis.
Tijdens elke proefplof houden we een veiligheidszone van 200 m rondom de ploflocatie vrij van verkeer en verkeersdeelnemers. Scheepvaart kan tijdens de proefploffen normaal gebruik blijven maken van de Westsluis.
De Oostsluis is beide dagen op een aantal momenten korte tijd niet toegankelijk. De Verkeerscentrale Terneuzen informeert de scheepsvaart hierover. Verkeersregelaars houden wegverkeer, fietsers en voetgangers ongeveer een kwartier tegen voor elke plof. Wegverkeer kan eventueel gebruik maken van de Sluiskiltunnel.
Methode en monitoring
Een sluis bouwen, maar ook een sluis slopen lukt niet onopgemerkt. Daarom monitoren we de effecten van onze werkzaamheden nauwkeurig. De proefploffen voeren we uit bij het voormalige binnenhoofd in de oostelijke kolkwand zelf. Zo kunnen we de effecten op de ondergrond bepalen.
Voor de proefploffen plaatsten we aanvullende trillingsmeters in de omgeving. De proefploffen zijn een praktijkproef waarbij we een kleine hoeveelheid springstoffen gebruiken op 1 locatie.
Tijdens iedere proefplof meten we de trillingen in de omgeving. Alleen als deze ploffen binnen de normen blijven, volgt een volgende plof met iets meer springstof. De resultaten van de metingen van de proefplof gebruiken we om het ploffen van de oostelijke kolkwand nauwkeurig voor te bereiden.
Uitkijkpunt dicht
Het openbare uitkijkpunt naast het bouwterrein valt binnen de veiligheidszone die we aanhouden tijdens het ploffen. Uit voorzorg sluiten we daarom de uitkijktoren op 10 januari aan het einde van de dag. Op vrijdag 13 januari in de vroege ochtend is de uitkijkpunt weer open voor publiek.