Nieuwsbericht

Geslaagde netwerkconferentie Dromen en Daden

Gepubliceerd op: 27 november 2023, 15.25 uur - Laatste update: 29 november 2023, 13.39 uur

Op 9 oktober 2023 troffen bijna 450 bouwers, ecologen, energiemarktleveranciers, kenniswerkers, adviseurs en beleidsmedewerkers van verschillende overheden elkaar. Een Rijtuigenloods in Amersfoort vol inspiratie en creativiteit en het urgente besef én de wil om samen te werken om de klimaatneutrale en circulaire doelen in 2030 te realiseren.

Dit waren ingrediënten van een geslaagde netwerkconferentie van het programma Duurzaamheid en Leefomgeving (Rijkswaterstaat) op 9 oktober 2023.

Tijdens het evenement ‘Dromen en Daden: Rijkswaterstaat werkt aan een duurzame toekomst’, blikten we gezamenlijk terug op wat de afgelopen 7 jaar tijdens het programma is bereikt. Het programma Duurzaamheid en Leefomgeving heeft als doel om duurzaamheid te verankeren in de werkzaamheden van Rijkswaterstaat.

Naast een korte terugblik en stand van zaken door Peter Struik (hoofdingenieur-directeur Duurzaamheid en Leefomgeving Rijkswaterstaat) keken we naar de toekomst. Wat moet er gebeuren om verduurzaming te versnellen, creatiever te worden en samen onze schouders eronder te zetten?

In werksessies, maar ook tijdens het plenaire programma vertelden deelnemers en sprekers over hun dromen en daden voor een duurzamere toekomst.

Inspirerende sprekers

Patricia Zorko

Waarnemend directeur-generaal Rijkswaterstaat Patricia Zorko vertelde dat onder andere de bouw van haar huis, enkele jaren geleden, haar bewuster heeft gemaakt van het feit dat we niet om duurzame maatregelen heen kunnen.

En ook dat we als Rijkswaterstaat, gezien de vele uitdagingen die we hebben op het gebied van assetmanagement en instandhouding, een goede afweging van kwaliteit/prestaties, middelen en risico’s moeten maken waarbij ‘het werk dat we doen, doen we duurzaam’ een uitgangspunt is.

Verduurzaming is en blijft een ontdekkingstocht, waarin we lessen en successen met elkaar moeten delen.

Matthijs Schouten

Bijzonder hoogleraar ecologie en filosofie Matthijs Schouten combineerde in zijn pitch de lessen uit de natuur, menselijk leiderschap en ons wereldbeeld. In 3 belangrijke lessen benadrukte hij dat alleen diegene die netwerken om zich heen organiseert, zal overleven.

Benjamin Van Bunderen Robberechts

Klimaatadviseur van Child Rights International Network Benjamin Van Bunderen Robberechts, 16 jaar, nam ons mee naar de heftige overstromingen in België in 2021 en vertelde het verdrietige verhaal over hoe zijn vriendin Rosa toen voor zijn ogen is verdronken. 

Dit heeft hem ertoe aangezet om meer aandacht te vragen voor klimaatverandering en sindsdien spreekt hij internationaal op verschillende podia.

Met trots vertelde hij ook dat het gelukt is om het Europese parlement 15 juli (sterfdag Rosa) uit te laten roepen tot officiële herdenkingsdag voor de klimaatslachtoffers. Ook schudde hij de deelnemers wakker met het feit dat de effecten van klimaatverandering met name 1 miljard kinderen in armere gebieden treft, en hiermee de rechten van deze kinderen geschonden worden.

Frederieke Knopperts

Programmamanager Duurzame Infra Rijkswaterstaat Frederieke Knopperts vertelde onder andere over haar ervaringen met de totstandkoming van het circulaire viaduct en drukte de aanwezigen op het hart: ‘als je een duurzame opdracht hebt gekregen, leef je dan in in de ander, de belangen van de ander, sla de brug en realiseer de ambities met elkaar.’

Maurice Beijk

Rentmeester 2050, Reinten Infra, en een duurzame doener pur sang Maurice Beijk, deelde zijn inzichten op succesvolle en volhoudbare (duurzame) projecten. Voor succesvolle projecten moeten opdrachtgever en opdrachtnemers werken aan de hand van 6 speerpunten: vertrouwen, co-creatie, noaberschap, creativiteit en innovatie, natuur en mens centraal en integraliteit.

Aan alle 6 moet voldaan worden, dan werkt het. Ook gaf hij mee: 'Groen is gewoon doen en leiders zijn niet belangrijk, je hebt volgers nodig. Pas dan krijg je vaart en beweging.' De droom van Rijkswaterstaat is Nederland een beetje mooier maken, een beetje duurzamer, en daarmee de wereld te inspireren door te laten zien waar een klein land groot in kan zijn.

Dat doen we door netwerken te bouwen en te onderhouden. Want: niet de sterkste weet het voor elkaar te boksen, maar degene die de meeste netwerken weet te smeden. Samen dromen en doen!

Wat moet er de komende 2 jaar gebeuren?

Na de pauze waren er 12 werksessies waarin opgehaald werd wat er de komende 2 jaar op verschillende thema’s moet gebeuren om de doelen in 2030 te halen. Bij de plenaire terugkoppeling gaf Peter Struik deze oogst door aan Roger Mol, zijn opvolger als hoofdingenieur-directeur (HID) Duurzaamheid en Leefomgeving.

Hij blikte terug op zijn 40-jarige carrière bij Rijkswaterstaat, de ervaring in verschillende functies en op 6 jaar HID-schap op het gebied van duurzaamheid en leefomgeving. Roger Mol toonde een foto van zijn 6-jarige zoon die nog helemaal niet bezig is met de thema’s van deze conferentie.

‘Maar kinderen zoals hij verwachten wel dat wij werken voor een leefbaar Nederland voor hen. Dit is voor mij een inspiratiebron om te werken aan de dromen en daden van een duurzame toekomst’, aldus Roger.

Hij bedankte Peter en gaf aan met het programmateam de komende maanden te kijken hoe opvolging gegeven kan worden aan de oogst van deze dag en ook te kijken waar er wijzigingen in het programma nodig zijn en waar er versnelling mogelijk is.

Warme woorden en symbolisch kunstwerk

Vervolgens gaf Jan Hendrik Dronkers, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een reflectie op de middag en had hij warme woorden voor Peter Struik. Hierbij kreeg Peter het kunstwerk ‘De OesterBoom’ overhandigd. 

De OesterBoom, een idee van Harry van de Pol en gemaakt door kunstenares Moniek Nooren, staat symbool voor duurzaamheid bij Rijkswaterstaat. De Oester staat voor de redding van de ecologie in de Oosterschelde (1974) en de Boom voor de strijd om Amelisweerd (1982). Beide kantelpunten voor Rijkswaterstaat in het denken en doen op het gebied van duurzaamheid.

Hierna was er een kort filmfragment van Harry van de Pol, die in augustus 2023 plotseling overleed en mede-architect was van deze bijeenkomst en het programma Duurzaamheid en Leefomgeving. 

Harry sprak de aanwezigen toe: ‘Natuurlijk is het moeilijk, maar we hebben dit misschien al wel meer dan 10 keer gedaan, dus ik denk dat we het wel kunnen!’

De dagvoorzitter Mark van der Vusse sloot de middag af en riep de aanwezigen op om de inspirerende woorden van deze middag vast te houden en vooral met elkaar in gesprek te gaan.