Nieuwsbericht

Oeverzwaluwwand Buitenhuizen voorbereiden op het volgende broedseizoen

Gepubliceerd op: 24 november 2023, 08.57 uur - Laatste update: 6 december 2023, 14.44 uur

Vrijwilligers van de Werkgroep Oeverzwaluwen van de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek steken de handen uit de mouwen om de Oeverzwaluwwand te onderhouden.

De oeverzwaluwen bevinden zich in deze tijd veelal in Afrika, dus zij hebben geen last van de werkzaamheden. Het riet in de directe omgeving van de oever wordt gemaaid en de gaten in de oever worden vrijgemaakt van planten en wortels. Deze aanpak zorgt ervoor dat de oeverzwaluwen in het voorjaar geen obstakels tegenkomen bij het graven van hun tunnels.

Oeverzwaluw en IJsvogel

De Oeverzwaluwwand is een cruciale habitat voor soorten zoals de oeverzwaluw en de ijsvogel. Oeverzwaluwen en ijsvogels bouwen geen nesten zoals de meeste vogels, maar staan bekend om hun kenmerkende tunnels, die ze graven in hopen grond en zanderige oevers. Vooral de broedlocaties in hopen grond zijn kwetsbaar, omdat de vogels zich overal kunnen nestelen. Daarom is de oeverzwaluwwand een veilige broedplaats voor de kolonies.

Oeverzwaluwen spelen een essentiƫle rol in het beheersen van insectenpopulaties door zich te voeden met vliegende insecten boven het water.

Natuurimpuls

Door middel van dit onderhoud zorgen we ervoor dat de oever ook volgend jaar een welkom thuis biedt voor deze prachtige vogels. De oeverzwaluwwand is onderdeel van de Natuurvriendelijke oever Buitenhuizen. Naast de Werkgroep Oeverzwaluwen van de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek werkt Rijkswaterstaat hier samen met Kontakt Milieubeheer Zaanstad: gezamenlijk heeft de natuur hier een impuls gekregen met nieuwe biodiverse beplanting en voorzieningen voor diverse diersoorten.