Nieuwsbericht

Sneller betere waterkwaliteit dankzij innovatieve pilots

Gepubliceerd op: 21 december 2023, 11.38 uur - Laatste update: 15 januari 2024, 13.21 uur

Innovatieve ideeën kunnen bijdragen aan een versnelde verbetering van de waterkwaliteit. Het Verbeterprogramma Kaderrichtlijn Water voert daarom verschillende innovatieve pilots in de regio Rotterdam uit. We zien nu de eerste positieve resultaten.

Groen resultaat op kunstmatig rif

Een van die innovaties is een kunstmatig rif in de Nieuwe Waterweg. Dit plaatste Rijkswaterstaat in maart 2023 in samenwerking met Reefy, Boskalis en gemeente Rotterdam. Om het effect op de biodiversiteit te meten, wordt het rif 6 keer per jaar gemonitord, voor een periode van 2 jaar. In augustus 2023 is de eerste tussenrapportage opgeleverd.

Technisch adviseur Erik van Duijn was aangenaam verrast. ‘In de gaten leven al diertjes die een filterende werking hebben en op de rifblokken groeien algen en zeepokken. Door de kleine diertjes weten ook krabben het rif te vinden, die op hun beurt weer meeuwen aantrekken. Het is op kleine schaal, maar wie goed kijkt, ziet veel gebeuren. Het is mooi om zo snel resultaat te zien.’

De pilot monitort ook andere aspecten. Zo wordt gekeken of verschillende texturen een effect hebben op natuurlijke aangroei van planten en waterleven. ‘We zien dat de algengroei de verschillende texturen volgt. Bovendien vindt er meer aangroei plaats op de ruwe oppervlaktes dan op gladde oppervlaktes. Ook zien we duidelijk meer aangroei aan de luwe kant van de blokken dan op kant van de rivier.’

30 meter Riodam erbij

In de Nieuwe Waterweg ligt ook de Riodam. In deze pilot levert gemeente Rotterdam schoongemaakte rioolbuizen voor een waterdoorlatende dam. ‘Begin september is hier weer 30 m aan dam geplaatst door aannemer Van den Herik’, vertelt Van Duijn.

‘Er ligt nu 90 m aan Riodam in het water. Het is lastig hier iets over de voorlopige resultaten te zeggen. Het gaat niet zo snel als gehoopt, omdat we afhankelijk zijn van het vrijgekomen materiaal. De huidige contracten zijn nog onvoldoende ingesteld op het werken met secundair materiaal. Hier is nog veel in te winnen.’

Veilige plek voor jonge vissen

Ook op andere plekken past Rijkswaterstaat innovaties toe om de ecologische waterkwaliteit te verbeteren. Een mooi voorbeeld is de plaatsing van 14 biohutten bij overnachtingshaven Bergambacht in het najaar van 2022.

Het idee van biohutten is dat jonge vissen hier een plek vinden om veilig op te groeien. De biohutten in Bergambacht zijn de eerste biohutten die in een zoet-zoutovergang zijn geplaatst.

In juni 2023 vond de eerste monitoring plaats. De eerste resultaten vielen tegen. Er werden in de omgeving nog damwanden aangelegd. De onrust die is veroorzaakt door de werkzaamheden heeft mogelijk invloed gehad op het gedrag van jonge vissen. Desondanks werden er wel vissen en ongewervelde dieren gevonden in de biohutten zelf.

Op andere plekken in Nederland is de biodiversiteit toegenomen door de installatie van biohutten. De verwachting is dan ook dat in Bergambacht het aantal vissen in de hutten zal toenemen.