Internationale dag van het zeegras
Vandaag, 1 maart 2024, is het de internationale dag van het zeegras. Zeegras is van grote ecologische waarde omdat het dienst doet als voedselbron, kraamkamer en schuilplaats voor vele diersoorten.
Zo is zeegras goed voor de biodiversiteit en de waterkwaliteit. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in het herstellen van zeegras in de Zeeuwse wateren en de Waddenzee.
Zeegras in de Zeeuwse delta
Het afgelopen jaar is zeegras in het Grevelingenmeer geplant waardoor de kennis over het inplanten van zeegras is vergroot en wordt ingezet om nieuwe zeegrasvelden verder te ontwikkelen. Uit die opgedane kennis is ook gebleken dat het Veerse Meer een passende locatie kan worden voor het terugbrengen van zeegras.
In juni 2024 gaan we daar voor het eerst starten met het planten van zeegras. De jonge plantjes komen van zeegrasvelden bij Denemarken en worden met de hand geplant. Op dit moment wordt gekeken naar de precieze locatie en grootte van het zeegrasveld. Het uiteindelijke doel is 5 ha zeegrasvelden aan te leggen in zowel het Grevelingenmeer als in het Veerse Meer.
Zeegrasherstel in de Waddenzee
Na onderzoek en zaai- en plantacties herstelt het zeegras zich geleidelijk aan in de Waddenzee. Door het injecteren van zeegraszaad in de bodem en transplanteren van plantjes groeide er vorig najaar op zo’n 1250 ha zeegras.
De omgeving van het eiland Griend is de belangrijkste basis voor zeegrasherstel. Daarnaast worden er onderzoek en proeven gedaan om meer locaties in de Waddenzee te vinden waar zeegras terug kan keren.
Samenwerking
We werken nauw samen met een consortium bestaande uit Witteveen+Bos, Rijksuniversiteit Groningen, The Fieldwork Company en Altenburg & Wymenga. Daarnaast werken we ook met vrijwilligers die een belangrijke bijdrage leveren aan zeegrasherstel.