Werkzaamheden

A12: kans op langste file ooit van Den Haag naar Utrecht; maandag 3 juni 2024

Gepubliceerd op: 30 mei 2024, 17.01 uur

Zondag 2 juni 2024 start Rijkswaterstaat om 22.00 uur met de werkzaamheden aan de A12 van Moordrecht tot knooppunt Oudenrijn die de hele maand juni duren. Dit betekent dat vanaf maandag 3 juni overdag 2 rijstroken minder beschikbaar zijn op de A12 van Nieuwerbrug tot De Meern.

We verwachten daarom enorme hinder op dit traject. Normaal gesproken is deze weg al erg druk, nu met de afsluitingen en de gehalveerde capaciteit doordeweeks overdag kunnen de files tot aan Den Haag oplopen.

‘Als weggebruikers deze boodschap niet horen en hun reisgedrag niet aanpassen, kan dit zomaar de ergste file ooit op de A12 worden,’ aldus omgevingsmanager Leonie de Vries. De afgelopen tijd drukten we weggebruikers dan ook op het hart om in juni de A12 te mijden of anders te reizen.

Weggebruikers die toch per se de weg op moeten, doen er verstandig aan om voor de beste omleidingsroutes op navigatie te rijden. Al zullen de omleidingsroutes ook erg druk zijn.

Werkzaamheden A12

De A12 is in juni 4 weekenden afgesloten van Moordrecht tot knooppunt Oudenrijn. Daarnaast vinden doordeweeks 10 nachtafsluitingen plaats op dit traject en op 11 doordeweekse dagen zijn 2 van de 4 rijstroken beschikbaar. We gaan onder andere het asfalt vervangen.

Eerder maakten we al bekend dat weggebruikers in juni rekening moeten houden met grote verkeershinder en een fors langere reistijd die kan oplopen tot meer dan een uur. De oproep was en is dan ook om vooral niet aan te sluiten in de file en reisgedrag aan te passen. Een gedetailleerde planning van alle hinder is te vinden op onze projectpagina A12: groot onderhoud van Nieuwerbrug tot knooppunt Oudenrijn.

Hinder op uw route?

Check voor vertrek de hinder op snelwegen en diverse N-wegen van Rijkswaterstaat

Zoek op route of wegnummer

Werk thuis, reis anders of op navigatie

Verkeershinder bij deze werkzaamheden is onvermijdelijk. Maar groot onderhoud is hard nodig op deze weg om ongeplande en onvoorziene hinder straks, bijvoorbeeld in de winterperiode, te voorkomen. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken werken we vooral in het weekend.

Het advies aan weggebruikers is om als het mogelijk is tijdens de werkzaamheden geen gebruik te maken van de A12, thuis te werken, samen te reizen of anders te reizen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets. De navigatiesystemen zijn aangepast en leiden ook naar de meest gunstige omleidingsroutes.

Slim Reizen-app

De vaste weggebruikers van de A12 wordt beloond als zij tijdens de werkzaamheden geen gebruik maken van de A12. Hiervoor kunnen zij zich aanmelden voor de Slim Reizen challenge via de Dumoco+-app. Zo houden we samen de A12 bereikbaar voor noodzakelijk verkeer tijdens de werkzaamheden.

Verkeershinder in regio Utrecht

In 2024 voeren we, naast groot onderhoud aan de A12, nog andere onderhoudswerkzaamheden uit rond Utrecht. Dit zorgt langere tijd voor verkeershinder in de regio. We vervangen de stalen kabels van de Galecopperbrug, vernieuwen het wegdek op grote delen van A2, voeren renovaties uit aan verschillende viaducten en bruggen en brengen nieuwe verlichting aan in de Leidsche Rijntunnel (A2).

Meer informatie over het groot onderhoud op de snelwegen rond Utrecht leest u in het nieuwsbericht Groot onderhoud op de snelwegen rond Utrecht; veel verkeershinder in 2024.

Aansluitend op de werkzaamheden aan de A12 vinden er werkzaamheden plaats aan de N11. In het weekend van 5 tot 8 juli 2024 is de N11 in beide richtingen afgesloten tussen afrit Alpen a/d Rijn-Oost (10) en de aansluiting met de A12. In het weekend van 12 tot 15 juli wordt de N11 in beide richtingen afgesloten tussen de kruising met de Burgemeester Smeetsweg en afrit Alpen a/d Rijn-Oost (10).

Meer informatie A12

Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op de pagina Groot Onderhoud A12. Heeft u nog vragen of opmerkingen, neem dan contact met ons op.