Nieuwsbericht

Meer gefietste kilometers tijdens lente-editie FietsChallenge

Gepubliceerd op: 27 juni 2024, 13.30 uur

In het voorjaar van 2024 fietsten 767 inwoners uit de regio mee met de lente-editie van de FietsChallenge Liemers & Arnhem. In 3 maanden tijd hebben zij 127.784 km gefietst en daarmee een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de vermindering van de drukte op de A12 tussen Duitse grens en Arnhem en de omliggende wegen.

‘Tijdens deze lente-editie zat het weer niet altijd mee,’ vertelt Sandra Faessen, projectmanager A12 Slim Reizen. ‘Er is veel regen gevallen afgelopen maanden. Gelukkig waren er veel fietsers die zich niet lieten tegenhouden door de regen. Ze vertrokken wat eerder of later waar dat kon, of kleedden zich op de regen. De afgelopen 3 maanden is bijna 128.000 km gefietst en dat is een relatieve stijging ten opzichte van 2023. Toen werd er in 6 maanden iets meer dan 230.000 km afgelegd.’

Goede doelen

De deelnemers fietsten niet alleen voor hun eigen gezondheid en een leefbare omgeving, maar ook voor 5 goede doelen in de regio. De deelnemers haalden gezamenlijk 9.000 euro op. Duo Fietsmaatjes Duiven–Westervoort, Stichting Leergeld De Liemers, Voedselbank Zevenaar, Kledingbank Montferland en Ome Joop’s Tour ontvingen cheques met bedragen tussen de 1200 tot 2700 euro.

Nieuwe actie in najaar

Faessen: ‘Dit najaar starten we met een nieuwe actie: de Slim Reizen Challenge. In deze challenge is fietsen een belangrijk onderdeel. Daarnaast gaan we ons ook richten op andere manieren van slim reizen, zoals het nemen van het openbaar vervoer, reizen buiten de spits, thuiswerken of carpoolen. Hoe de actie er precies uit komt te zien, wordt later bekend gemaakt. Zeker is dat het nog steeds mogelijk blijft om goede doelen te steunen. En dat deelnemers kunnen sparen voor andere beloningen.’

Cijfers lente-editie

  • Er zijn 11.585 ritten gefietst door 767 deelnemers.
  • Er zijn in totaal 127.784 gefietste km.
  • Door te fietsen is er in totaal 20.739 kilogram CO₂ bespaard, wat bijdraagt aan een schonere omgeving.
  • De meeste kilometers zijn gefietst op de snelfietsroute tussen Zevenaar en Arnhem.
  • De gemiddelde afstand per fietsrit was 10,8 km.
  • Ruim 30% van de deelnemers is van plan om vanaf nu vaker de fiets te pakken voor woon-werkverkeer.
  • Deelnemers geven aan dat meedoen aan de FietsChallenge hen heeft opgeleverd dat ze minder in de file staan, een bijdrage hebben geleverd aan het milieu door de auto te laten staan en dat ze zich lichamelijk fitter voelen.

A12 Slim Reizen

De FietsChallenge Liemers & Arnhem wordt georganiseerd door het programma A12 Slim Reizen. In dit programma werken bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen uit de A12-regio samen aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio. Dit doen zij door reizigers en bedrijven te stimuleren om anders te reizen. A12 Slim Reizen is onderdeel van Slim & Schoon Onderweg, het regionale programma voor een schonere en beter bereikbare regio.