Nieuwsbericht

Nieuw licht Leidsche Rijntunnel ligt goed bij weggebruiker

Gepubliceerd op: 4 juni 2024, 13.31 uur

De eerste 2 parallelbuizen van de Leidsche Rijntunnel (A2) kregen onlangs nieuwe duurzame ledverlichting. Voor sommigen is dit even wennen en de reacties zijn overwegend positief. In november 2024 worden de werkzaamheden in de 2 tunnels met hoofdrijbanen hervat.

Weggebruikers geven aan dat de verlichting beter is geworden en ook tijdens het in- en uitrijden van de tunnel ervaren mensen de nieuwe verlichting als prettig. Rijkswaterstaat ontving in eerste instantie ook een aantal reacties van weggebruikers over de felheid van de verlichting. De verlichting is daarom iets aangepast.

Groot onderhoud rond Utrecht

In 2024 voeren we, naast het vervangen de verlichting Leidsche Rijntunnel, nog andere grote onderhoudswerkzaamheden uit rond Utrecht. Dit zorgt langere tijd voor verkeershinder in de regio.

Om te voorkomen dat hinder van werkzaamheden aan de Leidsche Rijntunnel samenvalt met hinder van andere werkzaamheden, is goed gekeken naar de planning. Daarom gaan we in november 2024 weer verder met het vervangen van de verlichting van de Leidsche Rijntunnel.

Waarom vervangen verlichting?

De verlichting in de Leidsche Rijntunnel is inmiddels 14 jaar oud en bereikt het einde van zijn levensduur. Verlichting is essentieel voor de veiligheid in de tunnel, daarom vervangen we deze lampen nu tijdig. De nieuwe lampen geven wit licht en zorgen voor een betere zichtbaarheid dan de oude, gele verlichting.

Het witte licht geeft daarmee ook een rustiger wegbeeld. De aannemer vervangt niet alleen de verlichtingsbron maar de hele installatie wordt vervangen en de software wordt aangepast.

Ledverlichting bespaart bijna de helft aan energie ten opzichte van de huidige lampen. Daarnaast gaan ledlampen langer mee en hoeven we de lampen dan minder vaak te vervangen.

Duurzaamheid en leefomgeving

Rijkswaterstaat bouwt dagelijks aan Nederland. Hierbij werken we aan een schone, groene en prettige leefomgeving, ook voor volgende generaties. Het aanbrengen van ledverlichting past bij de ambitie van Rijkswaterstaat om in 2030 energieneutraal te zijn.

Verkeershinder in de regio

In 2024 voeren we, naast het vervangen de verlichting Leidsche Rijntunnel, nog andere grote onderhoudswerkzaamheden uit rond Utrecht. Dit zorgt langere tijd voor verkeershinder in de regio. We vervangen de stalen kabels op de Galecopperbrug.

Vernieuwen het wegdek op grote delen van de A12 en A2, voeren renovaties uit aan verschillende viaducten en bruggen. Daarnaast voeren we regulier onderhoud uit, zoals asfaltreparaties en groenonderhoud.