Nieuwsbericht

Update voorbereidende werkzaamheden A2 Het Vonderen - Kerensheide

Gepubliceerd op: 6 juni 2024, 13.33 uur

Eind februari 2024 is aannemer Boskalis gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de verbreding van de A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide. Inmiddels is op diverse locaties de begroeiing weggehaald en zijn er verschillende bodemonderzoeken gestart.

Aannemer Boskalis heeft sinds eind februari 2024 op verschillende locaties langs de A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide de begroeiing verwijderd. Daarbij houden we rekening met het broedseizoen, waardoor we nu geen begroeiing weghalen. Dat gebeurt weer na de zomervakantie, waarbij ook 3 panden worden gesloopt op plekken waar de weg wordt verbreed.

Onderzoek bodemgesteldheid afgerond

Half maart 2024 is Boskalis begonnen met onderzoek naar de bodemgesteldheid. Met een zogenoemd sondeervoertuig is de opbouw en stabiliteit van de bodem onderzocht, om zo te kunnen bepalen of de grond geschikt is voor de fundering van de nieuwe viaducten. Deze sonderingen zijn inmiddels afgerond.

Enkele oude explosieven gevonden

In april 2024 is op verschillende locaties het Onderzoek naar Ontplofbare Oorlogsresten (OOO) gestart. Dit onderzoek naar de aanwezigheid van niet gesprongen explosieven gebeurt met een soort metaaldetector op een karretje. Hierbij zijn enkele explosieven gevonden. Deze zijn verzameld en door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) op een veilige manier tot ontploffing gebracht.

Proefsleuvenonderzoek verloopt sneller dan verwacht

Boskalis is ook bezig met archeologisch proefsleuvenonderzoek. Hierbij worden sleuven gegraven van zo’n 25 m lang, 4 m breed en 0,5 tot 2 m diep. In de sleuven wordt gezocht naar archeologische sporen. Het onderzoek verloopt tot nu toe sneller dan verwacht. Zo was de archeologische opgraving ten zuiden van viaduct ‘t Rooth/Steenakkerweg in Born binnen 2 weken afgerond.

Voorbereidende werkzaamheden gaan verder

Vanaf juni 2024 volgen nieuwe onderzoeken, zoals milieukundig onderzoek naar eventuele verontreiniging van de bodem. Ook worden er dan weer sonderingen gedaan. Dit gebeurt aan de westkant van het Julianakanaal, waar de Geleenbeek wordt verlegd en waar geluidschermen komen. Ook wordt het explosievenonderzoek vervolgd op nieuwe locaties.