Nieuwsbericht

Vernieuwde waardering milieukosten zet zoden aan de dijk

Gepubliceerd op: 25 juni 2024, 14.55 uur

Sinds 27 mei 2024 maakt Rijkswaterstaat gebruik van een vernieuwde methode om de milieukosten bij projecten te waarderen. De eerste projecten die volgens deze nieuwe standaard aanbesteden met milieukosten zullen nog voor de zomer worden aangekondigd op TenderNed.

Dit volgt op de pilot waarbij eerder 12 projecten zijn aanbesteed met de MilieuKostenIndicator-Waardering (MKI-W).

Tijdens een aanbesteding worden milieukosten vermenigvuldigd met een waarderingsfactor en daarna opgeteld bij de kosten van een inschrijving (inschrijvingssom), de MilieuKostenIndicator-Waardering (MKI-W). Net als bij reguliere kosten geldt: hoe lager de milieukosten, hoe beter. Eerder werd een boven- en ondergrens gebruikt om een waarde toe te kennen aan het reduceren van milieukosten. Met de introductie van de MKI-W krijgen inschrijvers meer ruimte om een zo duurzaam mogelijke aanbieding te doen.

Concept staat van ontleding en onderbouwing

Ook nieuw is dat Rijkswaterstaat bij inschrijving nu standaard een concept staat van ontleding van de milieukosten vraagt. Dit is een globale uitsplitsing van de totale milieukosten van het project naar de belangrijkste objecten of werkpakketten. Bij geselecteerde projecten wordt de voorlopige winnaar gevraagd de aangeboden milieukosten gedetailleerder te onderbouwen voordat we overgaan tot definitieve gunning.

Zo eerlijk mogelijk aanbesteden

Door te werken met de MKI-W kunnen inschrijvers zich beter van elkaar onderscheiden, omdat zij geen rekening meer hoeven te houden met een onder- of bovengrens. De waarderingsfactor geeft veel duidelijker aan hoeveel fictieve waarde Rijkswaterstaat toekent voor het reduceren van milieukosten. Bij de methode met de onder- en bovengrens zat dit ‘verstopt’ in het gunningsmodel.

Dankzij de concept staat van ontleding en de eventuele onderbouwing van de voorlopige winnaar, krijgt het RWS-projectteam meer zicht op de haalbaarheid van de aangeboden MKI-waarde en borgen we een zo eerlijk mogelijke aanbesteding.

Win-win voor iedereen

Met de introductie van MKI-W vereenvoudigen we het aanbesteden niet alleen voor de projectteams en marktpartijen. Ook willen we medeoverheden inspireren om duurzaam aanbesteden simpeler te maken. En door voorspelbaar te zijn in het waarderen van duurzaamheid bieden we de marktpartijen een beter perspectief voor het doen van duurzame investeringen.

De komende 2 jaar evalueert Rijkswaterstaat we het aanbesteden met MKI-W om te zien of het beoogde effect ook daadwerkelijk wordt behaald.