Nieuwsbericht

Viaduct Watergoorsesteeg dicht voor voetgangers en fietsers

Gepubliceerd op: 3 juni 2024, 15.04 uur

Rijkswaterstaat en de gemeente Nijkerk sluiten vanavond om 20.00 uur het viaduct Watergoorsesteeg over de snelweg A28 bij Nijkerk af voor al het verkeer. Sinds 18 april 2024 gold al een afsluiting voor gemotoriseerd verkeer.

Uit recente berekeningen blijkt dat bij nieuwe schades aan de brug en gebruik door fietsers en voetgangers een kritische situatie ontstaat, waardoor Rijkswaterstaat de veiligheid van de constructie niet meer kan garanderen. Daarom wordt het viaduct nu ook preventief gesloten voor alle verkeer. We beseffen dat deze afsluiting vervelend is en dat fietsers en voetgangers ver moeten omreizen.

We gaan onderzoeken wat met het viaduct moet gebeuren. In het verleden zijn er verschillende keren schades geweest door aanrijdingen van het viaduct. Dat heeft toen geleid tot een gewicht- en aslastbeperking op het viaduct. In april 2024 werd het viaduct afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, nadat er nieuwe schades waren geconstateerd.

Uit onderzoek blijkt nu dat de constructie niet meer veilig is op het moment dat er nog meer nieuwe schades ontstaan en de brug belast wordt door fietsers en voetgangers. Daarom is deze preventieve maatregel nodig.

Verkeershinder

Het lokale verkeer wordt omgeleid via de Arkemheenweg, Bunschoterweg en Korte Holk. De afsluiting van het viaduct heeft geen gevolgen voor de doorstroming op de snelweg A28.

Samenwerking

Rijkswaterstaat is eigenaar van het viaduct en verantwoordelijk voor het beheer. De gemeente Nijkerk is als wegbeheerder verantwoordelijk voor het verkeer over het viaduct.