Voor elke Lichtkogel een nieuwe redactieraad
Elk nieuw trenddossier van de Lichtkogel begint met een zoektocht naar de perfecte combinatie van partners die samen de redactieraad kunnen vormen. Zo’n trend of ontwikkeling komt immers niet alleen op Rijkswaterstaat af. Voor welke andere organisaties speelt die trend ook? Op dezelfde manier, of verschillend? Hoe kan hun perspectief de redactieraad verrijken?
Deze groep van mensen, elk met hun eigen unieke kennis en ervaring, komt meerdere keren bijeen om de inhoud van het trenddossier te bepalen. Het resultaat? Een diepgaande en veelzijdige analyse van belangrijke thema's die de toekomst van onze fysieke leefomgeving beïnvloeden. Zoals de materialentransitie, het onderwerp van het trenddossier dat in mei is verschenen.
Maanden voordat een trenddossier gedrukt kan worden, begint het samenstellen van de redactieraad. Diversiteit is hier het sleutelwoord: het uitnodigen van collega’s van partnerorganisaties met een rijke mix van technologische, ecologische, politieke, economische en sociale invalshoeken zorgt ervoor dat het onderwerp van alle kanten wordt belicht. Dit leidt tot een brede en diepgaande analyse van de vraagstukken en ontwikkelingen rondom het gekozen thema.
Eerste bijeenkomst: brainstormen
De eerste bijeenkomst van de redactieraad is altijd een bruisende brainstormsessie. Tijdens deze sessie maken de deelnemers kennis met elkaar en delen ze hun eerste ideeën over het thema. Wat is de urgentie van het thema? Het doel is om zoveel mogelijk onderwerpen en invalshoeken te bedenken die interessant kunnen zijn voor de lezer. De creatieve energie spat er vanaf, zoals bij het bespreken van de voorwerpen die de leden meenemen om hun fascinatie met het onderwerp te presenteren.
Tweede bijeenkomst: van idee naar realisatie
In de tweede bijeenkomst wordt het zware werk verricht. De talloze ideeën uit de eerste sessie worden gefilterd en er moeten keuzes worden gemaakt. Dit kan uitdagend zijn, zeker als er veel boeiende en creatieve ideeën op tafel liggen. Zijn de ingrediënten voor de artikelen eenmaal bepaald, dan duiken de leden van de redactieraad in hun netwerk om de juiste experts te vinden.
Wie kan hierover goed vertellen in een interview? Wie vragen we om een essay te schrijven, of beelden te maken? Soms zijn de redactieraadleden zelf expert, zoals Sandra Erkens die in het laatste themanummer een interview gaf over de complexiteit van de materialentransitie. Zij putte daarbij uit haar ervaring als hoogleraar toegepaste wegbouwkunde aan de TU Delft en als topadviseur bij Rijkswaterstaat.
Na de tweede bijeenkomst gaat de redactie van de Lichtkogel aan de slag. Onderzoeksjournalisten trekken erop uit om de gekozen experts te interviewen. Daarna werkt het communicatiebureau aan het ontwerp van het trenddossier. Wanneer de eerste conceptversie klaar is, gaat hij naar de leden van de redactieraad.
Derde bijeenkomst: de puntjes op de i
Tijdens de derde bijeenkomst nemen de leden de conceptversie samen door. Zij bespreken het resultaat en nemen de laatste, soms lastige beslissingen, zoals de keuze van de coverfoto, het uitlichten van citaten en de correcties van grafieken en bijschriften. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van de redactieraad en de redactie wordt het trenddossier een waardevolle en inspirerende bijdrage aan de dialoog over de toekomst van onze fysieke leefomgeving!
Lees het trenddossier
Lees op de website van Lichtkogel de artikelen van het trenddossier over de materialentransitie. Inmiddels heeft de redactie een redactieraad samengesteld voor een nieuwe editie over de toekomst van cultureel erfgoed. Deze verschijnt begin oktober 2024. Blijf op de website van de Lichtkogel op de hoogte van het laatste nieuws.