Werkzaamheden

A16: extra 6-weekse afsluiting Hoofdweg Rotterdam

Gepubliceerd op: 4 juli 2024, 15.26 uur

De Hoofdweg in Rotterdam gaat 6 weken extra dicht om vertraging bij de bouw van het viaduct in de A16 in te kunnen lopen. De extra afsluiting staat vooralsnog gepland van 12 augustus tot 23 september 2024.

De afsluiting geldt voor gemotoriseerd verkeer in beide richtingen, maar niet voor fietsers, voetgangers en de hulpdiensten. De vertraging is ontstaan door de vertraagde levering van belangrijk materiaal. Het gaat om grote buispalen die op maat zijn gemaakt en per zeeschip worden vervoerd.

Zowel bij de productie als het transport is vertraging ontstaan. Het later aankomen van de buispalen heeft impact op de planning van de vervanging van het viaduct in de A16. Door een extra afsluiting van de Hoofdweg willen we die achterstand inhalen.

Dat is belangrijk, omdat het viaduct klaar moet zijn om de A16 Rotterdam eind 2025 open te kunnen stellen. Het viaduct sluit namelijk direct aan op dit nieuwe stuk snelweg. Omdat de nieuwe afleverdatum van deze materialen onzeker is, kan de datum van de afsluiting nog veranderen.

Omleiding A16

Gemotoriseerd verkeer rijdt tijdens de afsluiting om via de Prins Alexanderlaan, de Prinsenlaan en de Boszoom (en vice versa) om vanaf daar hun route te vervolgen. De afrit Prins Alexander (27) vanaf de A16 naar de Hoofdweg blijft beschikbaar voor autoverkeer.

De afsluiting van de Hoofdweg geldt niet voor fietsers, voetgangers en de hulpdiensten.

Zeer vervelend

De Hoofdweg is in mei 2024 ook afgesloten geweest voor werkzaamheden, toen voor al het verkeer inclusief fietsers en voetgangers.

Omgevingsmanager Wouter de Vos van Rijkswaterstaat: 'Wij vinden het zeer vervelend voor omwonenden en weggebruikers, dat zij opnieuw geconfronteerd worden met een afsluiting van de Hoofdweg. Voor deze ingrijpende maatregel is gekozen om vertraging in de oplevering van het viaduct en daarmee vertraging in de openstelling van de A16 Rotterdam te voorkomen.'

Hinder op uw route?

Check voor vertrek de hinder op snelwegen en diverse N-wegen van Rijkswaterstaat

Zoek op route of wegnummer

Diverse opties onderzocht

Voor de keuze van de 6-weekse afsluiting zijn in overleg met de gemeente Rotterdam diverse opties onderzocht. De opties verschillen in wijziging in bouwfasering en periode van afsluiting. Er is gekozen voor de meest robuuste planning met vaste omleidingsroutes.

Met deze aanpassing in de planning blijft het mogelijk om het westelijke deel van het viaduct eind 2024 af te maken, zodat we het oostelijke deel van het viaduct volgens de planning vanaf 2025 kunnen gaan bouwen.

Meer informatie A16

Kijk voor meer informatie over werkzaamheden op de website van de A16 Rotterdam. Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan contact met ons op.

Bereid u goed voor

We vervangen of renoveren in Zuid-Holland de komende jaren een groot aantal verouderde bruggen, tunnels en wegen. Lees hier meer over de werkzaamheden in de regio Zuid-Holland.

Wilt u tijdens de werkzaamheden slimmer reizen en hinder vermijden? Bereid u dan goed voor. Kijk op de website van Zuid-Holland Bereikbaar voor een overzicht van grote werkzaamheden in Zuid-Holland en voor inspiratie om slimmer en duurzamer te reizen.

Ook werkgevers of logistiek ondernemers kunnen hier terecht voor tips over mobiliteit, regelingen en efficiƫntere logistiek. Zo houden we de komende jaren met elkaar Zuid-Holland in beweging.