Nieuwsbericht

Evaluatie samenwerken bij incident overlaatdam Bosscherveld

Gepubliceerd op: 15 juli 2024, 17.54 uur

Veiligheidsregio Zuid-Limburg en Rijkswaterstaat hebben onderzoeksbureau Berenschot gevraagd de aanpak van het incident bij de overlaatdam Maastricht te evalueren.

In januari 2024 viel er een gat in de overlaatdam bij Bosscherveld in Maastricht. Dit incident was voor zowel de Veiligheidsregio Zuid-Limburg als Rijkswaterstaat reden hun crisisorganisatie in werking te stellen.

Beide organisaties hebben hun crisisaanpak de afgelopen maanden gezamenlijk geƫvalueerd; doel van deze evaluatie is om te leren van de aanpak van het incident. Recent is het evaluatierapport afgerond.

Partners

Tijdens het incident werkten we nauw samen met meerdere partners zoals het ministerie van Defensie, gemeente Maastricht, Waterschap Limburg, GHOR Zuid-Limburg, politie en de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. De evaluatie door onderzoeksbureau Berenschot richt zich vooral op laatstgenoemde samenwerking met de Veiligheidsregio.

Conclusie

Er valt te concluderen dat zowel de Veiligheidsregio als Rijkswaterstaat passend en tijdig gealarmeerd hebben. In de crisis ontstond er ook wel enige spanning tussen de samenwerkingspartners en de verwachtingen naar elkaar.

Begrijpelijk, omdat er een (vooral technische) aanpak gevonden moest worden voor het dichten van de dam en er daarnaast grote zorg was voor de bewoners. 2 aparte werelden met specifieke kennis en aanpak.

Kort samengevat laat de evaluatie zien dat de afhandeling van het incident goed is verlopen, in goede samenwerking, met een goed resultaat.

De complete evaluatie kunt u op Open Rijkswaterstaat vinden.