Gietijzeren vuurtorens: groot onderhoud succesvol aanbesteed
Afgelopen periode heeft Rijkswaterstaat samen met Movares de openbare Europese aanbesteding voorbereid en uitgevoerd voor het groot onderhoud van de gietijzeren vuurtorens. Met deze aanbesteding zijn we op zoek gegaan naar een aannemer om samen met Movares een bouwteamovereenkomst aan te gaan.
Het doel van de bouwteamovereenkomst is om het ontwerp voor het groot onderhoud van de gietijzeren vuurtorens verder uit te werken om tot een haalbaar en technisch uitvoerbaar ontwerp en een betrouwbare uitvoering te kunnen komen. Van de aannemer wordt daarbij verwacht ook zijn uitvoeringskennis en ervaring in te brengen.
Aannemersbedrijf Strukton Wegen en Beton B.V. heeft de opdracht voor het bouwteam van de 3 gietijzeren vuurtorens gegund gekregen.
Plannen van aanpak gietijzeren vuurtorens
Bij de aanbesteding hebben meerdere partijen ingeschreven. Hierbij zijn plannen van aanpak voor Samenwerken & Expertise en Financieel plan & Projectorganisatie ingediend. Deze plannen van aanpak waren doorslaggevend in de beoordeling van de inschrijvers op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding.
Aannemers bedrijf Strukton heeft met kop en schouders de beste plannen ingediend en is zodoende als beste uit de bus gekomen, met name het voorstel over de samenwerking had veel toegevoegde waarde.
Toekomst gietijzeren vuurtorens
In 2023 is in samenwerking met ingenieursbureau Movares in opdracht van Rijkswaterstaat onderzoek gedaan naar de toekomst van 3 gietijzeren vuurtorens (Lange Jaap, Scheveningen en Westkapelle Laag). Hierbij zijn verschillende scenario’s onderzocht en het scenario renoveren en stabiliseren kwam naar voren als voorkeursscenario, maar er zijn nog onzekerheden en risico’s ten aanzien van de haalbaarheid van het scenario.
Tegelijkertijd hebben we geconstateerd dat vervolgonderzoeken om het restrisico in de beoordeling verder te verkleinen, meegenomen kunnen worden in de ontwerpfase. Daarbij zal onder meer gelet worden op de maakbaarheid, risico’s en inzicht in daarmee gemoeide kosten voor herstel. Daaruit moet blijken of dit voorkeursscenario ook daadwerkelijk uitvoerbaar is.
Van de aannemer wordt verwacht uitvoeringskennis en -ervaring in te brengen. Het resultaat van de bouwteamfase wordt een definitief- en technisch ontwerp. Op basis van het technisch ontwerp wordt de minister aan de hand van een advies gevraagd een besluit te nemen over de volgende fase.
Gietijzeren vuurtorens Scheveningen en Westkapelle Laag
De 2 gietijzeren vuurtorens Scheveningen en Westkapelle Laag zijn vergelijkbaar in de manier waarop ze zijn gebouwd en vertonen, in mindere mate, dezelfde problematiek als de Lange Jaap. Het risico dat de voorkeursoptie niet haalbaar zal blijken, is voor deze vuurtorens kleiner.
Er is gekozen voor een aanpak waarin ervaringen uit de ontwerpfase van de vuurtoren de Lange Jaap worden meegenomen naar de volgende 2 vuurtorens. Eerst zal daarom de ontwerpfase voor de vuurtoren in Huisduinen (de Lange Jaap) afgerond worden, vervolgens wordt gestart met de ontwerpfasen van de andere 2 vuurtorens. De uitvoering vindt daardoor ook gefaseerd plaats, waarbij de technische staat van de vuurtorens leidend is.