Werkzaamheden

Netten onder de Waalbrug Nijmegen

Gepubliceerd op: 3 juli 2024, 15.44 uur

We voeren vanaf 9 juli 2024 werkzaamheden uit aan de Waalbrug in Nijmegen. Uit inspectie is namelijk gebleken dat er roestvorming optreedt. Loszittend roest is inmiddels zoveel mogelijk verwijderd en daarnaast hangen we netten op ter voorkoming van eventueel neervallende roestschilfers.

De roestvorming heeft geen gevolgen voor de constructieve veiligheid van de brug. Er wordt geringe hinder van de werkzaamheden verwacht.

Fijnmazige netten

Met het ophangen van fijnmazige netten zorgen we ervoor dat er geen schilfers naar beneden kunnen vallen. De netten blijven ten minste hangen totdat in het najaar de volgende inspectieronde is geweest, waaruit moet blijken of er andere maatregelen nodig zijn.

Uitstel schilderen Waalbrug

In 2020 is de eerste fase van de renovatie van de Waalbrug afgerond. Het schilderen van de brug is toen uitgesteld, aangezien de verflagen op de brug Chroom-6 houdend zijn en het verwijderen van de verf een specialistische aanpak vergt.

De kosten hiervan zijn hoog en constructief is schilderen nog niet nodig. Hierdoor werd fase 2 met schilderwerk uitgesteld tot 2030. In de tussentijd blijven we de brug inspecteren en onderhouden. De kans dat de verf met Chroom-6 tijdens en na de werkzaamheden risico vormt voor de omgeving is nihil.

Chroom-6 komt alleen vrij bij verwerking van de stof zoals verhitten en schuren, wat op dit moment niet gebeurt.