Nieuwsbericht

Sluipverkeer beperken tijdens afsluiting Heinenoordtunnel juli 2024

Gepubliceerd op: 18 juli 2024, 14.37 uur

Bij de afsluiting van grote wegen zijn mensen geneigd om binnendoor te gaan rijden, over lokale wegen. Dit zorgt voor overlast en verkeersonveilige situaties, zoals we in 2023 zagen tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel in mei en augustus.

Samen met de gemeente Hoeksche Waard, het waterschap Hollandse Delta en de gemeente Moerdijk neemt Rijkswaterstaat in 2024 weer meerdere verkeersmaatregelen om sluipverkeer tegen te gaan. Daarmee waarborgen we de veiligheid en leefbaarheid voor de bewoners en de veiligheid van fietsers.

Bekende sluiproutes afsluiten

Als de Heinenoordtunnel van vrijdag 26 juli 22.00 tot en met vrijdag 9 augustus 05.00 uur 2024 dicht is, sluiten we ook een aantal lokale wegen af. We begrijpen dat dit vervelend is, maar we doen dit om overlast en onveilige situaties te voorkomen en om het verkeer beter te kunnen laten doorstromen.

Tijdens eerdere afsluitingen hebben we namelijk gezien dat automobilisten deze wegen als sluiproutes gebruikten. Bewoners en fietser hebben last van extra verkeer op bijvoorbeeld de smalle dijken en de weg, die niet berekend zijn op extra verkeer. Ook werd er vaak te hard gereden, wat de situatie er niet veiliger op maakte.

Vanaf 26 juli 2024 treffen we dan ook maatregelen om sluipverkeer bij de komende afsluiting van de Heinenoordtunnel tegen te gaan. Op die manier blijft het in de regio veilig voor fietsers en leefbaar voor de aanwonenden. We zorgen er uiteraard ook voor dat de dijken en wegen bereikbaar blijven voor degenen die er wonen en/of werken.

Welke wegen en dijken zijn afgesloten?

Als de Heinenoordtunnel deze zomer dicht is, sluiten we net als in de zomerperiode van 2023, in Zevenbergschen hoek (gemeente Moerdijk) de Driehoefijzerstraat nabij de rotonde met De Vlijt en de Hoge Zeedijk volledig af met betonblokken. Alleen voetgangers en (brom)fietsers kunnen de afsluiting passeren.

In de Hoeksche Waard sluiten we weer een aantal wegen en dijken af voor doorgaand verkeer. Dat zijn onder andere de Blaaksedijk-Oost, de Blaakseweg en de Molendijk.

Naast afsluitingen om sluipverkeer tegen te gaan, sluiten we ook deze zomer een aantal wegen die de N217 kruisen. Dit doen we in verband met de doorstroming en de veiligheid op de N217. Het gaat om de kruispunten met de Hendrik Hamerstraat, de Havelaar en de Eerste en Tweede Kruisweg.

Voor het landbouwverkeer zijn het Tunnelpad, de Kilweg en de Tweede Heinenoordtunnel afgesloten tijdens de dienstregeling van de bussen.

Volg de aangegeven omleidingen

Als de Heinenoordtunnel dicht is, leiden we het verkeer om. Deze omleidingen gaan via het hoofdwegennet en lokaal via N-wegen omdat deze wegen het extra verkeer het best kunnen opvangen.

Dat is anders dan bijvoorbeeld Google doet. Die zoekt naar de kortste weg voor een individu. Zo kan het zijn dat de routenavigatie je binnendoor langs een school of over een smalle dijk leidt. Als iedereen deze route volgt, loopt het verkeer lokaal vast en komt de veiligheid ter plekke in het geding.

We kijken naar wat het beste alternatief is voor alle weggebruikers en de (verkeers)veiligheid. Onze ervaring leert dat de officiƫle omleidingen uiteindelijk sneller en veiliger zijn dan de sluiproutes.

De pont tussen Nieuw-Beijerland en Hekelingen/Spijkenisse maakt daarom geen deel uit van de omleidingsroute. Want de pont zelf en de wegen ernaartoe kunnen het extra verkeer niet aan. Wil je voorkomen dat je hier in een file komt te staan, dan heb je een extra reden om de officiƫle omleidingen te volgen.