Nieuwsbericht

Vis kan gerenoveerde gemaal Oudenhoorn makkelijker passeren

Gepubliceerd op: 16 juli 2024, 16.48 uur

Waterschap Hollandse Delta nam half juli 2024 gemaal Oudenhoorn aan het Haringvliet tussen Oudenhoorn en Hellevoetsluis officieel in gebruik na een grote renovatie.

Rijkswaterstaat heeft bijgedragen aan de nieuw aangelegde vispassage in het gemaal. Via de vispassage kunnen vissen van het Haringvlietsluizen naar de polder zwemmen.

Gemaal Oudenhoorn ligt aan een belangrijke route voor vissentrek. Dat komt doordat de de Haringvlietsluizen sinds 2019 regelmatig op een kier staan. Het gemaal was een knelpunt voor vissentrek tussen het Haringvliet en het polderwater van het eiland Voorne-Putten.

Bij de renovatie is daarom een vispassage aangelegd. Via deze passage kunnen de vissen van het Haringvliet de polder in zwemmen. Vanuit de polder kunnen de vissen via een visvriendelijke pomp weer naar het Haringvliet.

Op deze manier kunnen vissen veiliger het gemaal passeren. Meer vis in de rivieren en sloten is goed voor de waterkwaliteit, en meer soorten vis is goed voor de biodiversiteit.

Gemaal zorgt dat waterstand op juiste hoogte blijft

Het gerenoveerde gemaal pompt bij hevige regen en wateroverlast het teveel aan water weg, de polder uit en het Haringvliet in.

Samen werken aan betere trekmogelijkheden voor vissen

We werken samen met en waterschappen aan de verbetering van mogelijkheden voor vis om te kunnen trekken tussen het Rijkswater en het water in het achterland.