Nieuwsbericht

Voortgang voorbereidingen renovatie brug Urmond

Gepubliceerd op: 9 juli 2024, 12.32 uur

Begin 2023 startte Rijkswaterstaat met de voorbereidingen voor de renovatie van brug Urmond. Dit betekent dat we onder andere een aantal onderzoeken uitvoeren om vast te stellen wat belangrijk is tijdens de uitvoering.

Onderzoeken brug Urmond

Momenteel laten we ecologisch onderzoek doen naar de aanwezigheid van beschermde dier- en plantsoorten. Deze mogen we namelijk niet verstoren of vernietigen. Dit onderzoek startte in 2023 en loopt tot halverwege 2024. Lees het nieuwsbericht Ecologisch onderzoek voor renovatie brug Urmond over dit onderzoek.

In 2023 vond een technisch onderzoek plaats naar de technische staat van de brug. Dit onderzoek leverde gedetailleerde informatie op van onder andere de hoeveelheid roestvorming en betonschade. Aan de hand van dat onderzoek bepalen en berekenen we welke renovatiewerkzaamheden nodig zijn. Onder de brug hangen een aantal kabels en leidingen voor gas, water, riolering, glasvezel en elektra.

We bepalen tijdelijke maatregelen om ervoor te zorgen dat deze kabels en leidingen de renovatiewerkzaamheden niet belemmeren.

Afstemming omgeving brug Urmond

Er vindt overleg plaats met de bewoners en de gemeente over de planning en voortgang. Tijdens het overleg halen we wensen en eisen op, waarmee we tijdens de renovatie van de brug rekening houden. We willen de brug openhouden voor fietsers en voetgangers en we proberen overlast door geluid, stof en trillingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Ook hebben we contact met verschillende belanghebbende partijen, zoals de hulpdiensten (politie, brandweer en ambulance), Arriva, BSO de Maaskei en het havenoverleg van Stein. Hieruit volgen eveneens wensen en eisen waar we rekening mee houden.

Planning en vervolg renovatie brug Urmond

  • Vanaf juni 2024 gaan we verder met de voorbereidingen samen met aannemer Mourik Infra BV. Dit doen we in de vorm van een bouwteam, waarbij de aannemer en opdrachtgever al in de ontwerpfase nauw samenwerken. Hierdoor neemt de aannemer steeds meer initiatief in de voorbereiding, zoals het maken van berekeningen en ontwerpen, uitwerken van verkeersmaatregelen, aanvragen van vergunningen, en bepalen van tijdelijke maatregelen voor kabels en leidingen. Kortom, de volledige werkvoorbereiding om de uitvoering te kunnen starten.
  • We streven ernaar de brug uiterlijk begin 2027 weer volledig open te stellen. We blijven anticiperen op onvoorziene omstandigheden en risico's door onder andere tijdig de benodigde vergunningen aan te vragen, onder andere in het kader van de omgevingswet.
  • Dat geldt ook voor het budget. Er zijn continu (markt)ontwikkelingen waardoor we het beschikbare budget voor de volledige renovatie moeten aanpassen.
  • De gerenoveerde brug wordt voorzien van een verbeterde regenwaterafvoer en een inspectiewagen onder de brug. Het aanzien van de brug verandert daarmee minimaal. Met de renovatie verandert de huidige situatie met de verkeerslichten en eenrichtingsverkeer. Straks is tweerichtingsverkeer weer mogelijk.
  • Tijdens de renovatie van de brug leiden we gemotoriseerd verkeer om via brug Berg. Brug Urmond blijft, op een paar kortdurende afsluitingen na, open voor fietsers en voetgangers.

Communicatie en informatie brug Urmond

Inwoners worden op de hoogte gehouden via de projectpagina Julianakanaal: renovatie brug Urmond en de informatiepagina van de gemeente. Er wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd als de voorbereiding van de werkzaamheden gereed is en er meer bekend is over een concrete planning van de uitvoering.