Nieuwsbericht

Zomerwerkzaamheden brug Itteren afgerond, vooruitkijken naar renovatie of nieuwbouw van brug

Gepubliceerd op: 30 juli 2024, 14.42 uur

Om de brug bij Itteren veilig open te houden werkt Rijkswaterstaat aan een stapsgewijze aanpak. Die wordt hieronder kort toegelicht.

In oktober 2023 hebben werkzaamheden plaatsgevonden om de voegen aan beide kanten van de brug te vernieuwen.

In februari 2024 is er gewerkt aan de stalen platen op de brug. Stap 2, het aanbrengen van een betonnen druklaag als vervanging van de stalen platen, is inmiddels afgerond. In dit nieuwsbericht blikken we terug op die werkzaamheden en kijken we vooruit naar stap 3.

Stap 2: Verstevigen van het rijdek en verminderen geluidoverlast

In juli 2024 vervolgden we de werkzaamheden aan de brug in Itteren. De brug was van zaterdag 6 juli tot zondag 28 juli afgesloten voor al het verkeer. ROWIJ Bouwchemie heeft, in opdracht van Rijkswaterstaat, beton gestort om de brug te verstevigen. Daarnaast is een deel van het asfalt aan weerszijden van de brug vervangen. Daarmee is stap 2 afgerond.

De betonnen druklaag vervangt de stalen platen die er lagen. Met deze oplossing verminderen we direct de geluidoverlast die deze platen veroorzaakten. De betonnen druklaag is geen permanente oplossing. In het geval van renovatie van de brug wordt deze laag weer verwijderd.

Omleidingsroutes

Voor de werkzaamheden waren omleidingsroutes ingesteld in goed overleg met de gemeente en de dorpsraden. Van verschillende omwonenden hebben we echter klachten gekregen over de routes die waren ingesteld. Wij nemen die klachten serieus en proberen daar rekening mee te houden bij afsluitingen in de toekomst.

Stap 3: Structurele oplossing voor de brug

Zoals u in ons nieuwsbericht van december 2023 kon lezen, werkt Rijkswaterstaat 2 scenario’s uit: renovatie van de bestaande brug (inclusief een tijdelijke brug en het toevoegen van een fietspad) en het bouwen van een nieuwe brug. Deze plannen zijn inmiddels uitgewerkt en de kosten zijn in beeld gebracht.

Bij de uitwerking van de renovatie is gebleken dat naast het renoveren van de brug ook de beide landhoofden (steunconstructie waar de brug op ligt) vervangen moeten worden. Dit zorgt voor extra kosten waardoor de kosten van renovatie toenemen en in de buurt komen van de kosten van een nieuwe brug. Deze resultaten zijn inmiddels ook besproken met de gemeente Maastricht en de dorpsraden.

Besluitvorming

Het is lastig in te schatten wanneer het besluit over de definitieve variant genomen zal worden. Het doel is om het besluit te bevestigen tijdens het geplande regionale overleg tussen het ministerie en lokale bestuurders in november 2024. In een volgende nieuwsbrief gaan we in op dat besluit. Die nieuwsbrief kunt u verwachten in november of december van 2024.

Vervolg

Zodra er een besluit genomen is zullen er nog verschillende stappen gezet moeten worden voordat we kunnen starten met de werkzaamheden. Het plan moet verder uitgewerkt worden tot een aanbesteedbaar contract. Hiervoor moeten contractstukken worden opgesteld en verschillende onderzoeken zoals naar de ecologie, stikstof, kabels en leidingen uitgevoerd worden.

Vervolgens moet het contract worden aanbesteed. Op het moment dat de aannemer bekend is, zal deze ook nog voorbereidingstijd nodig hebben voordat die kan beginnen met de werkzaamheden.

Het zal dus nog enige jaren duren voordat werkzaamheden daadwerkelijk kunnen starten. Een meer gedetailleerde planning vertellen we in een latere nieuwsbrief.