Nieuwsbericht

A2: extra drukte door werkzaamheden; 30 augustus 2024

Gepubliceerd op: 28 augustus 2024, 14.01 uur

De A2 van Utrecht naar ‘s-Hertogenbosch is vanaf donderdagavond 29 augustus 2024 weer volledig afgesloten van knooppunt Oudenrijn tot Vianen wegens groot onderhoud.

We verwachten grote drukte omdat de zomervakantie in het midden van het land afgelopen is, de scholen en sportclubs weer beginnen in deze regio en regio Noord terugkeert van vakantie. ‘Van alle weekenden waarbij we vanaf donderdagavond werken, is dit het allerdrukste weekend.'

'Cijfers uit het verleden laten zien dat deze vrijdag zo’n 15% meer verkeer op de weg is, dat kan zomaar 2 uur extra file opleveren.'

'Gezien de afgelopen vrijdagen kan het enorm druk worden als men de auto blijft gebruiken. Dus weggebruiker, blijf vooral komende vrijdag nog 1 keer massaal weg bij de (snel)wegen in de regio Utrecht,’ waarschuwt projectmanager Arend Nagel. ‘En wie vrijdag toch echt de weg op moet, kan dat het beste doen voor 14.00 of na 18.00 uur.’

Extra maatregelen afgelopen weekend zorgden voor minder opstoppingen

In het weekend van 16 augustus 2024 was het minder druk op de wegen rondom Utrecht en het verkeersbeeld in Nieuwegein was rustiger dan de week ervoor. Dat kwam vooral doordat weggebruikers van buiten de regio Utrecht gehoor hadden gegeven aan de boodschap om Utrecht te mijden. Rijkswaterstaat en gemeente Nieuwegein hadden ook extra maatregelen genomen.

Het doorgaande verkeer van buiten de regio nam grotendeels een andere route naar het zuiden. Dat heeft vrijdag 16 augustus geholpen, en ook vrijdag 30 augustus is dat van essentieel belang. ‘De ziekenhuizen waren goed bereikbaar en de hulpdiensten konden doorrijden.’

Toch maakt Rijkswaterstaat zich zorgen over vrijdag 30 augustus omdat de vakanties voorbij zijn. ‘We moeten nog 1 vrijdag overdag aan de slag, en daarna verwachten we minder hinder.’

Files vooral veroorzaakt door weggebruiker uit regio Utrecht

Aankomende vrijdag 30 augustus worden er, in samenspraak met de regio, opnieuw extra maatregelen genomen. Het grootste effect wordt echter bereikt als er minder verkeer de weg op gaat, ook binnen Nieuwegein.

‘We zien vooral dat mensen die uit de regio Utrecht komen toch de weg op gaan (weekend van 16 augustus 90% van de weggebruikers). Juist dit verkeer kan misschien makkelijker op de fiets of met het ov,’ licht Arend Nagel toe.

De navigatie is niet altijd correct qua files. Soms geeft het systeem aan dat er weinig file staat, terwijl dit niet klopt. Rijkswaterstaat is hierover in gesprek met de serviceproviders die de navigatiesystemen aanbieden. We adviseren weggebruikers als ze toch echt de weg op moeten, niet de navigatie maar de officiële omleidingsroutes te volgen.

Nog 2 weekendafsluitingen

Vanaf donderdagavond 29 augustus van 21.00 tot en met maandagochtend 2 september 5.00 uur is de A2 volledig afgesloten van knooppunt Oudenrijn tot Vianen in de richting van ‘s-Hertogenbosch. Na dit weekend is de A2 nog 2 weekenden afgesloten, maar dan vanaf vrijdagavond.

Een overzicht van alle hinder van het werk op de A2 is te vinden op de projectpagina A2: groot onderhoud van knooppunt Oudenrijn tot knooppunt Everdingen. Meer informatie is ook te vinden op de website vanAnaarBeter.

Meer dan alleen asfalteren

Het groot onderhoud aan de A2 gaat verder dan alleen het vervangen van asfalt. Er wordt 11 km wegdek vernieuwd, waarbij 49.000 ton asfalt wordt vervangen voor stiller asfalt. Hiervan wordt 60% hergebruikt.

Ook worden er 66 km nieuwe witte wegmarkeringen en 15 km tijdelijke gele markeringen aangebracht. Daarnaast worden 240 detectielussen en 335 m aan voegovergangen vervangen. Het werk houdt ook het herstellen van beton op de Jan Blankenbrug in. In totaal worden 9 viaducten en bruggen gerenoveerd. Dit alles om de weg duurzamer en langer mee te laten gaan.

Hinder komende jaren

Nu en de komende jaren voeren we in heel Nederland veel groot onderhoud uit. Ook vervangen of renoveren we vele bruggen, sluizen, stuwen, tunnels en viaducten. Deze werkzaamheden veroorzaken veel hinder. Een gedetailleerde planning van de werkzaamheden per regio is te vinden op de pagina Groot onderhoud wegen en vaarwegen.