Werkzaamheden

Brug Uitwellingerga dicht; 17 - 18 september 2024

Gepubliceerd op: 8 augustus 2024, 15.16 uur

Om aanvullend constructief onderzoek uit te voeren aan de brug Uitwellingerga, is de brug op dinsdag 17 en woensdag 18 september 2024 tussen 09.00 - 16.00 uur dicht.

De brug is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. (Brom)fietsers en voetgangers hebben geen hinder van de werkzaamheden.

Wat gaan we doen?

We doen al enige tijd onderzoek naar de wijze waarop de brug Uitwellingerga hersteld kan worden om ervoor te zorgen dat de brug zonder beperkingen kan functioneren totdat de nieuwe oeververbinding is gerealiseerd. Hiervoor zijn sinds begin 2024 onderzoeken uitgevoerd naar onder andere de staat van het staal en beton van de brug.

Om er zeker van te zijn dat de draagconstructie van de brug kan worden vervangen en het dek vernieuwd kan worden, is aanvullend constructief onderzoek noodzakelijk. Hiervoor moeten onderzoeken plaatsvinden aan de onderzijde van het beweegbare deel van de brug.

Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren is het afsluiten van de brug helaas onvermijdelijk.

Reservedata

Omdat de werkzaamheden afhankelijk zijn van weersomstandigheden, zijn er 2 reservedata vastgesteld. Dit zijn dinsdag 24 en woensdag 25 september 2024 tussen 09.00 - 16.00 uur.

Omleidingsroutes

Het autoverkeer kan omrijden via de Prinses Margriettunnel. Voor het landbouwverkeer of verkeer dat niet door de Prinses Margriettunnel past, geldt dat zij op deze dagen tussen 09.00 - 16.00 uur een alternatieve route moeten nemen. Wij realiseren ons dat dit helaas zorgt voor een langere reistijd.

Voor de scheepvaart geldt dat het niet beweegbare deel van de brug beschikbaar is tijdens de werkzaamheden, hiervoor wordt scheepvaartbegeleiding ingezet. Voor schepen met een doorvaarthoogte hoger dan 7.18 m (kanaalpeil) geldt dat zij tussen 09.00 - 16.00 uur een alternatieve route moeten kiezen.

Recreatievaart kan tijdens de afsluiting omvaren door de stad Sneek. Kijk voor meer informatie op de website Vaarweginformatie.

Waarom wordt er gewerkt aan de brug?

Uit meerdere inspecties is gebleken dat de staat van de brug sneller achteruit gaat dan voorzien. Dit heeft naast de leeftijd van de brug te maken met het zwaarder wordende verkeer en de extra belasting door de tijdelijke afsluiting en beperkingen bij de Prinses Margriettunnel.

Meerdere maatregelen

Er zijn de afgelopen periode al verschillende maatregelen genomen om de brug te beschermen. Zo is de rijstrook verplaatst en versmald naar 3,5 m en wordt de brug regelmatig geïnspecteerd om de veiligheid van de (vaar)weggebruiker te garanderen.

Ook zijn er borden geplaatst die een gewichtsbeperking van 50 t op de brug aangeven, waarbij vrachtverkeer wordt geadviseerd via de A7 te rijden. Tot slot zijn er asfalteringswerkzaamheden uitgevoerd.