Nieuwsbericht

De inschrijving voor de jubileumeditie van de Kraaiennestdag is geopend!

Gepubliceerd op: 15 augustus 2024, 14.54 uur

Het programma Strategische verkenningen van Rijkswaterstaat bestaat maar liefst 15 jaar. En dat is een mooie gelegenheid om terug en vooruit te blikken.

Ga met ons mee op ‘reis’ door het verleden, heden en toekomst tijdens de Kraaiennestdag op 3 oktober 2024 in het Spoorwegmuseum. De inschrijvingen voor de jubileumeditie van de Kraaiennestdag zijn nu geopend!

Tijdens de jubileumeditie van de Kraaiennestdag blikken wij onder leiding van directeur-generaal Martin Wijnen en dagvoorzitter Ingeborg Absil, gezamenlijk terug en vooruit. Wat zagen we jaren geleden al aankomen? Hoe (snel) kwamen strategische keuzes tot uitvoering? Welke trends en ontwikkelingen zien we vandaag? En hoe veranderen die ons werk in de leefomgeving, nu en in de toekomst?

Daarna maakt Linde Egberts van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ons denken over verleden en toekomst los in een inspirerende keynote speech over cultureel erfgoed in tijden van klimaatverandering. Deelnemers kunnen vervolgens in 2 parallelle sessies kiezen uit een ruime hoeveelheid inspirerende workshops.

Een greep uit de onderwerpen: kunnen we (on)orthodoxe oplossingen bedenken rond netcongestie? Hoe komt het dat het energieverbruik van AI hoog is? Welke toekomst gaat de instandhouding van infrastructuur tegemoet? Spelen we op tijd in op het veranderend klimaat? Hoe maken we keuzes bij toenemende krapte op de arbeidsmarkt? Welke kansen en plichten geeft de Europese digitaliseringsstrategie? En wat betekent de oorlogsdreiging voor de inrichting van onze fysieke leefomgeving?

Het complete programma is te vinden op de website Kraaiennestdag. Er is tijdens de Kraaiennestdag plek voor 200 bezoekers. Wanneer er 200 inschrijvingen binnen zijn, worden de nieuwe inschrijvingen op de wachtlijst geplaatst.

15 jaar Strategische verkenningen bij Rijkswaterstaat

In 2009 werd het programma Strategische verkenningen opgericht. Het programma speurt continu naar signalen, trends en ontwikkelingen in de omgeving en doordenkt samen met anderen de mogelijke strategische betekenis hiervan voor Rijkswaterstaat en partners. Welke ontwikkelingen worden belangrijker, wat doen anderen om ons heen, en is het nodig om de koers van de organisatie iets bij te stellen? Daarom wordt het programma ook wel het ‘kraaiennest’ van de organisatie genoemd.

Het programma staat in een lange lijn bij Rijkswaterstaat. Al vanaf begin jaren 90 heeft Rijkswaterstaat een traditie op het gebied van toekomstscenario’s. Maar met de start van het programma Strategische verkenningen is een werkwijze ontwikkeld om omgevingsontwikkelingen meer structureel in de gaten te houden, en om de relevante thema’s hieruit met interne en externe partners verder te verkennen en zo nodig tot besluitvorming te brengen.

En dat is uniek; weinig andere organisaties hebben zo’n traditie en werkwijze. Van een signaleringsmethodiek tot thematische verkenningen als blockchain, van een brede toekomstverkenning als Expeditie RWS2050 tot een geactualiseerde organisatiestrategie, van de halfjaarlijkse Lichtkogels als platform voor de dialoog met partners tot de tweejaarlijkse Kraaiennestdag als inspirerende ‘open dag' voor de gedachtewisseling over de laatste ontwikkelingen en bijbehorende strategische vraagstukken.

Schrijf je snel in voor de Kraaiennestdag!

Contact

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Vul dan het contactformulier in.