Werkzaamheden

Hellingbanen Gerrit Krolbrug afgesloten; 8 augustus 2024

Gepubliceerd op: 1 augustus 2024, 11.57 uur

De hellingbanen bij de Gerrit Krolbrug zijn donderdag 8 augustus 2024 van 09.30 tot 16.00 uur in beide richtingen afgesloten. De stremming is nodig, omdat de vloerplaten aan het begin van de hellingbanen (stadszijde) los zijn gekomen door trillingen van het verkeer dat er overheen gaat.

De platen zelf zijn niet kapot, maar van een aantal platen zijn de klemmen die de platen op hun plek houden losgeraakt. Hierdoor gaan de platen klapperen en omwonenden ervaren daardoor geluidoverlast.

De vloerplaten kunnen niet vanaf de onderkant worden aangedraaid en daarom moeten er eerst platen hoger op de hellingbanen worden losgemaakt. Om veilig te kunnen werken worden de hellingbanen in beide richtingen gestremd.

De oostelijke loopbrug bij de Gerrit Krolbrug is wel open voor voetgangers. Fietsers worden omgeleid via de Noordzeebrug en de Oostersluis.

Verkeersregelaars

Vanaf 08.00 uur begint de aannemer met een aantal voorbereidingen waarna om 09.00 uur verkeersregelaars arriveren. Om 09.30 uur worden de hellingbanen in beide richtingen gestremd, dit duurt tot ongeveer 16.00 uur.

Geen kans op ongelukken

Tot we de losliggende platen herstellen, is de kans op ongelukken zeer klein. De constructie is nog steeds betrouwbaar. We kunnen de werkzaamheden helaas niet eerder dan donderdag 8 augustus 2024 uitvoeren vanwege beperkte personele inzet tijdens de zomervakantie.

Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl

De Gerrit Krolbrug is onderdeel van de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl. De Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl (HLD) loopt door Friesland en Groningen en is een van de belangrijkste vaarwegen van Nederland.

De waterweg is van groot belang voor de regionale en nationale economie. Rijkswaterstaat is sinds 2014 eigenaar en beheerder van de vaarweg en werkt de komende tientallen jaren aan verschillende verbeteringen om een veilige, vlotte en duurzame doorvaart te kunnen garanderen voor onder andere klasse Va-schepen.