Interview

Teams Rijntakken en Maaskracht helpen uiterwaarden schoonmaken

Gepubliceerd op: 6 augustus 2024, 09.13 uur

In heel Nederland waren in het voorjaar van 2024 opruimhelden aan het werk om zwerfvuil te verzamelen en af te voeren. Ook teamleden van Rijntakken en Maaskracht staken de handen uit de mouwen.

Rijntakken ging aan de slag in Nationaal Park De Biesbosch en Wijk bij Duurstede, Maaskracht tussen Maastricht en Rotterdam. Technisch manager Leendert Verhoeven (Maaskracht) en omgevingsmanager Monique Naus (Rijkswaterstaat) vertellen waarom het belangrijk is om mee te helpen opruimen.

De teams waarin Rijkswaterstaat met aannemerscombinaties werkt aan het beheer en onderhoud van de uitwaarden, zorgen in de eerste plaats voor een veilig en natuurlijk rivierengebied. Verhoeven vertelt dat mensen van zijn team ook graag vrijwillig helpen tijdens de landelijke opruimdag.

‘We vinden het belangrijk lokaal betrokken te zijn. Daarnaast hebben we praktische redenen om mee te doen. We willen voldoen aan de Kaderrichtlijn Water waarin staat dat de waterkwaliteit moet verbeteren. En plastic is natuurlijk niet goed voor de kwaliteit van het water. Ook voorkomen we zo dat afval in onze maaimachines terecht komt en schade veroorzaakt.’

Grip krijgen op zwerfafval

Team Rijntakken heeft in de buurt van het veer tussen Wijk bij Duurstede en Rijswijk daarom al eerder de samenwerking gezocht met de gemeente Wijk bij Duurstede en vrijwillige zwerfafvalbrigades. Bij het strandje naast de veerpont aan de Rijswijkse kant is een boog geplaatst met een opschrift dat mensen aanspoort om de omgeving schoon te houden.

Ook staat er een dispenser met papieren tasjes waarin mensen hun vuil kwijt kunnen. Want het is in de eerste plaats aan gebruikers van de uiterwaarden om geen afval achter te laten. ‘Zo dragen we allemaal ons steentje bij tegen zwerfvuil, dat voor veel mensen een grote ergernis is’, zegt Naus.

‘We hebben er baat bij, omdat we verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van de uiterwaarden en omdat de Staat ook eigenaar is van gronden in de uiterwaarden. Daarbij vinden we het ook gewoon leuk om bij initiatieven van samenwerkingspartners mee te helpen opruimen en ons gezicht te laten zien. Dat verbindt en maakt anderen ook weer enthousiast.’

Dat enthousiasme is belangrijk. Naus: ‘Wij hebben meer dan 130 uiterwaarden onder onze hoede. We kunnen onmogelijk steeds overal fysiek aanwezig zijn. Door met anderen onze krachten te bundelen, krijgen we samen meer grip op de gebieden.’ Verhoeven sluit zich daarbij aan: ‘Alleen samen lukt het ons om de kwaliteit van onze leefomgeving te verhogen.’

Een berg afval minder

De opruimdag in de Biesbosch was erg succesvol. Er werd een berg aan afval verwijderd: drijfvuil, verpakkingen, blikjes, doppen, visdraad en nog veel meer. In Wijk bij Duurstede langs de Lek lag minder afval, maar daar is werkgroep Opgeruimd Wijk dan ook het hele jaar door bezig met opruimen.

De opruimacties langs de Maasoever hadden ook veel effect, want langs elke honderd meter Maasoever zijn meer dan duizend stuks afval weggehaald.