Nieuwsbericht

Verzakkingen geconstateerd bij oostelijk sluishoofd Zandkreeksluis

Gepubliceerd op: 30 augustus 2024, 16.54 uur

Bij de Zandkreeksluis, de sluis die het Veerse Meer verbindt met de Oosterschelde, zijn verzakkingen geconstateerd van het oostelijke sluishoofd. Naar aanleiding daarvan is een team van experts aangesteld, en intensieve monitoring en onderzoek ingesteld.

De uitkomsten daarvan zijn nodig om de oorzaak te achterhalen, de verzakking te stoppen en het sluishoofd te stabiliseren. Vanaf 2 september 2024 wordt bepaald of een beperking voor weg- of vaarwegverkeer eventueel nodig is.

Oorzaken verzakking Zandkreeksluis

In mei 2024 is tijdens werkzaamheden aan de Oosterscheldezijde van de Zandkreeksluis een verzakking van het oostelijke sluishoofd geconstateerd, die effect had op het sluiten van de sluisdeuren. De werkzaamheden zijn toen stilgelegd, onderzoek naar de oorzaak is ingesteld en monitoring is opgestart.

De situatie leek op dat moment stabiel. Monitoring heeft laten zien dat het oostelijke sluishoofd nog steeds aan het verzakken is, en in de afgelopen weken is toegenomen. De toename is aanleiding geweest om de monitoring verder te intensiveren, extra onderzoeken op te starten en een team van experts samen te stellen.

Dit om de oorzaak te achterhalen, de verzakking te stoppen en uiteindelijk het oostelijke sluishoofd te stabiliseren. Met de intensieve monitoring wordt de veiligheid van weg- en vaarweggebruiker nauwlettend in de gaten gehouden.

In het weekend van 30 augustus 2024 kan wegverkeer op de N256 de Zandkreeksluis passeren, vaarwegverkeer kan gebruik maken van de Zandkreeksluis. Vanaf maandag 2 september 2024 06.00 uur start een al geplande afsluiting voor vaarwegverkeer die wordt benut om vervolgonderzoeken uit te voeren en scenario’s te bepalen.

Scenario’s

Op basis van verschillende onderzoeken die momenteel worden uitgevoerd wordt de noodzaak van een beperking van het weg- en vaarwegverkeer bepaald. Voor de Zandkreeksluis was al een afsluiting voor vaarwegverkeer gecommuniceerd van maandag 2 september 06.00 tot en met woensdag 4 september 2024 16.00 uur, vanwege werkzaamheden aan remming- en geleidewerken.

In plaats van deze werkzaamheden worden onderzoeken naar de verzakking uitgevoerd. Als gevolg daarvan zal de afsluiting duren tot donderdag 5 september 2024 12.00 uur. De stremming voor vaarwegverkeer zal dus maandag 2 september aanvangen om 06.00 en duren tot donderdag 5 september 2024 12.00 uur.

Wegverkeer op de N256 kan de Zandkreeksluis passeren via de bypass Hongersdijckbrug. Of er na afloop van de stremming komende week een beperking wordt ingesteld op de Zandkreeksluis is afhankelijk van de uitkomst van lopende onderzoeken.

Veiligheid van de weg- en vaarweggebruiker staat daarbij voorop. Daarbij willen we, waar mogelijk, de doorstroming van weg- en vaarwegverkeer behouden.

Omgeving

Stakeholders en brancheverenigingen worden geïnformeerd door de betrokken omgevingsmanager van Rijkswaterstaat. Publiek kan eventuele vragen stellen via de publiekskanalen van Rijkswaterstaat. Contactgegevens daarvan zijn te vinden op onze contactpagina.