Zomerdrukte op de Oosterschelde
In de zomer is het een en al bedrijvigheid op en om de Oosterschelde. Mensen recreëren op het water met motorboten en zeilboten, vissers varen af en aan naar hun visgronden en voor de beroepsvaart is de Oosterschelde een belangrijke verkeersader. Maar de Oosterschelde is ook een belangrijke rustplaats voor vogels en zeehonden. Is er wel genoeg ruimte voor alle gebruikers en de natuur samen?
Om eens mee te maken hoe al deze activiteiten naast elkaar plaatsvinden in een natuurgebied, varen we mee met de RUD Zeeland (Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland). De RUD controleert op de Oosterschelde of iedereen zich aan de regels houdt op het water, maar checkt ook of bepaalde gebieden, zoals de platen, niet betreden worden. Dit is namelijk vaak verboden. We stappen daarom aan boord bij Huibert Polak van de RUD Zeeland voor een inspectieronde op de Oosterschelde.
Naast en met elkaar leven
‘Het is natuurlijk een kwestie van naast en met elkaar leven’, vertelt Polak wanneer hij vakkundig vanuit het kanaal door Zuid-Beveland bij Wemeldinge de Oosterschelde opvaart.
‘We hebben de drukte enorm zien toenemen – zeker na corona. En niet alleen in de zomermaanden hoor, het is ook echt een langere periode druk. Tel daar de activiteiten van de visserij en de binnenvaart bij op en dan is het af en toe best dringen.’
‘Op een zomerse dag is het inderdaad gezellig druk met zeilers en beroepsvaart. De RUD checkt elke dag de situatie op de Zeeuwse wateren, met hun patrouilleboot varen ze op de Westerschelde, Oosterschelde, Veerse Meer. ‘Maar ja, met 1 boot op al die wateren kunnen we natuurlijk niet overal tegelijk zijn’, zegt Polak ‘en zoals nu gaat het heel goed, iedereen let goed op en houdt rekening met elkaar.’
Zeehonden op de plaat
We varen richting de Vondelingenplaat, bekend bij veel mensen vanwege de zeehonden die daar altijd in een grote groep liggen. Deze plaat is heel belangrijk voor de zeehonden, hier kunnen ze rusten. Ook de vogels maken dankbaar gebruik van de plaat. Onder andere scholeksters, noordse sternen, visdiefjes en verschillende soorten eenden maken gebruik van deze plaat om bij te komen en te foerageren, om voedsel te verzamelen.
Als we bij de plaat aankomen komt er net vanuit de andere kant een toeristenboot aangevaren. Deze boten varen in het zomerseizoen elke dag naar de plaat om toeristen de zeehonden te laten zien.
‘Dit is een goed voorbeeld waarbij we vaak zien dat het niet altijd goed gaat, het samenleven tussen mens en natuur,’ zegt Polak. ‘Deze boot houdt genoeg afstand tot de plaat maar er zijn boten die letterlijk hun boot tegen de plaat aan leggen. De boten die dat doen veroorzaken verstoring voor de zeehonden en de vogels. De plaat komt namelijk alleen bij eb droog te liggen, de zeehonden en vogels hebben dus maar beperkt de tijd om te rusten,’ aldus Polak.
‘Wij kunnen hier niet altijd aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat de boten genoeg afstand houden, zodat de zeehonden en vogels met rust gelaten worden. We zijn hiervoor ook afhankelijk van de schippers,’ geeft Polak aan. ‘Maar als we boten betrappen op het te dicht varen bij de platen dan kunnen we ingrijpen door ze te waarschuwen en weg te sturen.’
Ieders verantwoordelijkheid
Het is dus belangrijk dat elke gebruiker van de Oosterschelde zich aan de regels houdt. ‘Want uiteindelijk willen we allemaal op de Oosterschelde ons ding doen of dat nu in onze vrije tijd is of om geld te verdienen. En daarbij hoort ook een aantrekkelijke Oosterschelde, met vogels en zeehonden. Laten we eerlijk zijn, het is toch echt een feest om hier te zijn in dit mooie stukje natuur in Zeeland,’ sluit Polak enthousiast af.
Natura 2000 gebied
De Oosterschelde is een van de Natura 2000 gebieden in Nederland. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Dit betekent dat er regels gelden die ervoor moeten zorgen dat de natuur niet aangetast wordt en dat vogels en zeehonden met rust worden gelaten. Zo kunnen we allemaal genieten van dit mooie gebied.