Nieuwsbericht

Brug Kootstertille: beperkingen opgeheven na versterking

Gepubliceerd op: 4 september 2024, 12.25 uur

De versterking van brug Kootstertille is in de nacht van dinsdag op woensdag 4 september 2024 afgerond. Alle beperkingen (gewicht en verkeerslichten) zijn niet meer nodig en de brug is weer open voor al het verkeer.

We voeren op dit moment alleen nog opruimwerkzaamheden uit. De scheepvaart kon de brug op 3 september 2024 in de middag weer normaal passeren. Op 3 september is overdag het asfalt en de belijning aangebracht. In de avond zijn de wegafzettingen verwijderd zodat ook het wegverkeer weer zonder beperkingen de brug kan passeren.

De afgelopen maanden heeft aannemer Oosterhof-Holman een stalen ondersteuningsconstructie aangebracht en de vaste doorvaart versterkt. De brug is na deze werkzaamheden weer sterk genoeg om de komende jaren in goede conditie te blijven tot de brug wordt vervangen.

Vervanging brug Kootstertille

Het is het nog niet duidelijk of er een brug of aquaduct op de plek van brug Kootstertille komt. Op dit moment is het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in gesprek met Provincie Fryslân of de provincie mee wil werken aan het aanleggen van een aquaduct.

Mocht dit niet lukken, dan werken we verder aan de vervanging van brug Kootstertille. De vervanging is dan in de vorm van een beweegbare brug met een doorvaarthoogte van 7,4 m of vaste brug met middenpijler met een doorvaarthoogte van 9,1 m met een uitneembaar deel voor bijzonder transporten. We verwachten nog in 2024 hier meer informatie over te kunnen geven.

Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl

Brug Kootstertille is onderdeel van de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl. De Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl (HLD) loopt door Fryslân en Groningen en is een van de belangrijkste vaarwegen van Nederland. De waterweg is van groot belang voor de regionale en nationale economie.

Rijkswaterstaat is sinds 2014 eigenaar en beheerder van de vaarweg en werken de komende decennia aan verschillende verbeteringen om een veilige, vlotte en duurzame doorvaart te kunnen garanderen voor onder andere klasse Va-schepen.