Interview

De financiële risico’s van het verlies aan biodiversiteit

Gepubliceerd op: 18 september 2024, 10.41 uur

De Kraaiennestdag, de open dag van het programma Strategische Verkenningen, vindt op 3 oktober 2024 plaats. Tijdens deze middag vinden allerlei interessante workshops plaats. Caroline van Leenders (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en Shelitha van Hunen (Rijkswaterstaat) geven een workshop over de relatie tussen biodiversiteit en de financiële sector. We spreken met Caroline van Leenders.

Van Leenders vertelt: ’De koppeling tussen biodiversiteit en de financiële sector is nog niet zo oud. De Nederlandse Bank en het Planbureau voor de Leefomgeving waren enkele jaren geleden baanbrekend met hun rapport Biodiversiteit en de financiële sector een Kruisbestuiving?

Zij brachten in kaart welk deel van de Nederlandse economie afhankelijk is van ecosysteemdiensten, diensten die de natuur aan de mens levert. Denk bijvoorbeeld aan bestuiving, maar ook bodem- en waterkwaliteit. Een vergelijkbare studie heeft veel navolging gekregen. Zo bracht de Europese Centrale Bank in kaart dat 75% van de Europese economie afhankelijk is van ecosysteemdiensten.’

Rendement op gebiedsniveau

De afhankelijkheden van en impact op biodiversiteit in kaart brengen als bedrijf of financiële instelling is belangrijk. Maar investeren met een positieve impact krijgt pas waarde als we dit op gebiedsniveau doen.

Caroline van Leenders is ervan overtuigd dat gebiedsgericht werken ook voor de financiële sector de sleutel vormt om meer biodiversiteit te realiseren. ‘Start bij de financiële belangen in een gebied. Wie maakt rendement in een gebied? En ga met investeerders in gesprek over de financiële risico’s die zij lopen bij het verlies aan biodiversiteit in een veranderend klimaat.’

Water en bodem sturend

Van Leenders denkt dat waterschappen hierbij een cruciale rol krijgen, omdat de schaalgrootte van het gebiedsniveau moet worden bepaald door stroomgebieden (een stroomgebied is een gebied waarin de neerslag naar een rivier toestroomt). Water en bodem kunnen we dan echt sturend maken. Ook hoort bij deze aanpak om bewoners deelgenoot te maken van de verandering.

‘Het mooie is dat de eigenheid van een gebied daarmee versterkt wordt. Door investeerders aan te spreken op hun toekomstige verdienvermogen kunnen we ze inspireren hun financiële besluitvormingsprocessen te transformeren. Interessant hierbij is dat de financiële koplopers steeds meer uitgaan van de integratie van klimaat en biodiversiteit. Ecosysteemdiensten en hun monetaire waarde kunnen helpen om een betere belangenafweging te maken en nieuwe strategieën te ontwikkelen voor het publiek en privaat financieren van ecosysteemdiensten’, aldus Van Leenders.

Kom dat meemaken!

Caroline van Leenders en Shelitha van Hunen zijn nu aan het werk om de workshop vorm te geven. Ze gaan in ieder geval meer vertellen over deze werkwijze, maar willen ook graag met de deelnemers in gesprek over hoe dit hun werk raakt. De kans is aanwezig dat zij hiervoor een casus zullen gebruiken. Het belooft een workshop te worden die uw blik op de waarde van natuur blijvend kan veranderen. Hun enthousiasme en gedrevenheid helpen daarbij. Kom dat meemaken!

Workshop bij de Kraaiennestdag

De workshop over biodiversiteit en financiële risico’s wordt gegeven door Caroline van Leenders en Shelitha van Hunen. Van Leenders is werkzaam bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland waar zij zich bezighoudt met de kruisbestuiving van biodiversiteit en de financiële sector. Verder wordt ze ingezet bij de natuurontwikkelingspoot van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit. Shelitha van Hunen werkt bij Rijkswaterstaat als strategisch adviseur leefomgeving bij de afdeling Lucht, Natuur en Geluid.

Kijk voor meer informatie en uw laatste kans om u te registreren op de website van Kraaiennestdag.