Nieuwsbericht

Heritage-based solutions

Gepubliceerd op: 9 september 2024, 14.19 uur

Aan de slag met cultureel erfgoed en cultuurhistorisch landschap in projecten: een inspiratieboekje voor klimaatadaptatie.

Rijkswaterstaat werkt samen met anderen aan een duurzame leefomgeving. Bij het nemen van maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan zijn ingrepen in de fysieke leefomgeving nodig. Hoe kun je dat doen en tegelijk rekening houden met aanwezige cultuurhistorische waarden? Ofwel: wat is erfgoedinclusief werken? En waarom zo’n aanpak?

Erfgoedinclusieve klimaatprojecten

We lieten ten behoeve van de eigen werken in het voorjaar van 2024 5 erfgoedinclusieve klimaatprojecten onderzoeken. Daarbij werd gekeken naar wat zo’n erfgoedinclusief project inhoudt en wat de meerwaarde van cultureel erfgoed kan zijn als oplossend vermogen in onze projecten. In de erfgoedinclusieve benadering staat de cultuurhistorische identiteit van het gebied centraal. De methode blijkt van meerwaarde voor projecten, voor zowel proces als uitkomst.

We maakten naar aanleiding van dit onderzoek een inspiratieboekje. Hierin staan tips hoe deze aanpak, ook wel heritage-based solutions, kan worden toegepast en welke meerwaarde het heeft. Zo blijkt dat cultureel erfgoed bij projecten kan worden ingezet als basis voor draagvlak en als projectversneller, als versterker van de gebiedsidentiteit, als financiële kans en kostenbesparing, als bindmiddel tussen verschillende partijen en als inspiratie voor ruimtelijke kwaliteit.

Meer informatie

Mail voor meer informatie naar cultureelerfgoed@rws.nl.