Nieuwsbericht

Julianakanaal: gevaarlijke situatie door weghalen verbodsborden

Gepubliceerd op: 27 september 2024, 16.55 uur

Langs de linkeroever van het Julianakanaal wordt met spoed een bomenkap voorbereid. Ten oosten van de Hoogenbergweg staan oude populieren die regelmatig takken laten vallen.

Dit gebied is voor de veiligheid afgezet met verbodsborden. Deze borden zijn de afgelopen week weggehaald. Dit levert een gevaarlijke situatie op. We plaatsen de verbodsborden zo snel mogelijk weer terug en verzoeken omwonenden en geïnteresseerden met klem om de afzetting te respecteren en het gebied niet te betreden.

Door de hoeveelheid bomen die hier regelmatig takken verliezen, is dit gebied gevaarlijk voor wandelaars. Zeker met de flinke wind die de komende tijd in deze regio wordt verwacht.

Boomveiligheidscontrole

In de week van 16 - 22 september 2024 vond er een boomveiligheidscontrole plaats in het gebied. Hieruit bleek dat niet alle bomen gekapt hoeven te worden. We kappen 14 bomen.

De 4 bomen die al zijn omgevallen worden geruimd en 3 andere bomen worden flink gesnoeid. Hiervoor is een vergunningsaanvraag ingediend bij de Gemeente Stein. De verwachting is dat de bomenkap in de week van 30 september tot 6 oktober 2024 van start gaat.

Hoe blijft het terrein achter?

De bomenkap wordt met zwaar materieel uitgevoerd, dat zal zijn sporen achterlaten in het gebied. Uiteraard proberen we het terrein zo netjes mogelijk achter te laten en het gebied na afloop weer toegankelijk te maken voor wandelaars.

Herplanten populieren

Populieren zijn niet herplantplichtig. Op de plek van de gekapte bomen komt dus geen herbeplanting. Zowel Rijkswaterstaat als de gemeente Stein hechten wel veel waarde aan het onderhouden van de lokale natuur en zijn hierover in gesprek.