Nieuwsbericht

Nieuwe Natura 2000-beheerplannen voor de Waddenzee en de Noordzeekustzone

Gepubliceerd op: 17 september 2024, 08.30 uur

Op maandag 16 september 2024 is de start van het opstellen van nieuwe Natura 2000-beheerplannen gemarkeerd met een bijeenkomst in Leeuwarden. Rijkswaterstaat presenteerde hier de aanpak voor het opstellen van deze plannen aan belanghebbenden.

Om de kwetsbare natuur in het Waddengebied te beschermen worden nieuwe Natura 2000-beheerplannen opgesteld. Deze zijn niet alleen gericht op het behoud en verbeteren van natuurwaarden, maar ook op het vinden van een balans tussen de impact van menselijke activiteiten en maatregelen voor natuurbescherming.

Hoe staat de ecologie ervoor?

De lopende Natura 2000-beheerplannen zijn in 2023 geëvalueerd. Hieruit bleek dat het nog niet goed gaat met de aangewezen habitats (leefgebieden) en soorten. Met name de onderwaternatuur en de vogels zitten ver van de gestelde doelen af. Belangrijke oorzaken zijn verstoring door menselijke activiteiten, maar ook autonome ontwikkelingen als opwarming van de watertemperatuur en de vogelgriep.

Meer maatregelen nodig

De uitkomsten van de evaluatie zijn het uitgangspunt voor de verdere uitwerking van het rapport doeluitwerking. Hierin worden de instandhoudingsdoelstellingen uitgewerkt in ruimte en tijd, waar liggen de knelpunten en wat zijn oplossingsrichtingen.

Om toe te werken naar het halen van de instandhoudingsdoelstellingen van Natura 2000 zijn meer maatregelen nodig. De fase waarin we maatregelen uitwerken volgt na de doeluitwerking en start in 2026. Het uitwerken van de maatregelen doen we in overleg met belanghebbenden tijdens werksessies en bijeenkomsten.

Inzagemomenten

Belanghebbenden kunnen een zienswijze indienen op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau, het ontwerpbeheerplan en Plan-MER die in de komende jaren worden opgesteld. Het nieuwe beheerplan wordt in 2028 afgerond.

Beheerplannen maken we samen

Rijkswaterstaat stelt de beheerplannen op, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit doen we in nauw overleg met andere betrokken overheden, zoals de ministeries van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, Infrastructuur en Waterstaat, Defensie, provincies Fryslân, Noord-Holland en Groningen, gemeenten, waterschappen, terreinbeheerders, eigenaren, gebruikers en belangenorganisaties.