Werkzaamheden

Onderhoud strand Tweede Maasvlakte start tweede helft september 2024

Gepubliceerd op: 16 september 2024, 15.25 uur

Van midden september tot en met het najaar van 2024 werken we aan het onderhoud van het strand van de Tweede Maasvlakte. Baggerschepen van aannemer Van Oord brengen in opdracht van Rijkswaterstaat 1 miljoen kubieke meter zand aan op het strand en voor de kust onder water.

Door dit kustonderhoud blijft het havengebied en Rotterdamse achterland goed beschermd tegen de zee. Op dit moment wordt materieel aangevoerd, zoals buizen en leidingen. Later deze week start het opspuiten van het zand.

Strand deels afgezet

Er wordt gewerkt op het recreatiestrand en op het strand aan de noordkant van de Maasvlakte. Ook onder water brengen we zand aan, dit wordt gestort op de zeebodem, ten westen van de Tweede Maasvlakte.

Het deel van het strand waar gewerkt wordt, is afgezet. Dit is vanuit veiligheidsoverwegingen niet toegankelijk. Aan de zijde van de duinen is er ruimte om het werkvak te passeren. Ook de zee ter hoogte van het werkvak is verboden gebied.

Voor waterrecreatie is het belangrijk om minstens 500 m van de schepen en de persleiding vandaan te blijven. Vaar niet tussen het schip en het strand door.

Wat gebeurt er op het strand en voor de kust?

Speciale baggerschepen, zogenaamde sleephopperzuigers, zuigen het zand op van de bodem van de Noordzee, uit geselecteerde zandwinvakken op meer dan 10 km varen van de kust. Daarmee varen de schepen terug tot vlak voor het strand.

Een deel van het zand wordt vlak voor het strand op de zeebodem gespoten (‘rainbowen’). Ook wordt er zand via een persleiding op het strand gepompt. Daar wordt het verder uitgespreid met bulldozers en graafmachines. Daarna kan het zand door weer en wind de duinen in stuiven, zo wordt de kust versterkt met hulp van de natuurlijke elementen.

Waarom is dit onderhoud nodig?

De Tweede Maasvlakte is in 2008-2013 aangelegd als uitbreiding op het haven- en industriegebied van de Rotterdamse haven. Het beheer van het strand en de duinen is nu door het Havenbedrijf Rotterdam overgedragen aan Rijkswaterstaat. Omdat de kust slijt door wind, golven en stroming, moet deze onderhouden worden.

Baggerbedrijf Van Oord brengt in het najaar van 2024 in opdracht van Rijkswaterstaat zand uit de Noordzee aan op het strand en de zeebodem. Zo blijft de kust op zijn plaats blijft en blijft het havengebied goed beschermd tegen de zee.

Rekening houden met de natuur

Bij het kustonderhoud houden we rekening met de natuur aan de kust. Daarom wordt er bijvoorbeeld zand gebruikt dat zoveel mogelijk lijkt op dat wat er al ligt op het strand, dan kan de natuur zich weer snel herstellen.

Meer informatie over kustonderhoud?

Kijk voor meer informatie op de pagina Kustonderhoud of bel neem contact met ons op.