Nieuwsbericht

Regulier onderhoud Spijkenisserbrug: kabelinspectie en jaarlijkse apk

Gepubliceerd op: 4 september 2024, 14.57 uur

Voordat de renovatie van de Spijkenisserbrug begint, voeren we half september en begin oktober 2024 regulier onderhoud aan de brug uit. Wat doen we precies tijdens deze nachtafsluitingen en waarom is dat nodig?

De 2 heffen van de Spijkenisserbrug gaan niet zomaar omhoog en omlaag: met dikke stalen kabels worden ze meerdere keren per dag gehesen. In de kelders van de brug zijn de kabels opgerold op grote stalen trommels. Om ze soepel te houden en te beschermen tegen roest, moeten ze regelmatig worden gereinigd en ingevet.

Zo blijven de kabels veilig en voorkomen we onnodige slijtage. Vergelijk het met een fietsketting: door regelmatig te smeren gaat deze langer mee.

Controle aan de buitenkant

Bij een pas uitgevoerde check bleek er nog genoeg smeermiddel op de kabels te zitten. Daardoor hoeft de brug half september 2024 niet 4 maar 2 nachten dicht voor onderhoud. Tijdens de overgebleven nachtafsluitingen controleren we de staat van de kabels aan de buitenkant.

Dat doen we per hef: in etappes hijsen we deze omhoog, zodat we steeds een gedeelte van de kabels kunnen inspecteren. De huidige hijs- en haalkabels zijn overigens bijna aan het einde van hun levensduur. Daarom worden ze tijdens de komende renovatie allemaal vernieuwd.

Jaarlijkse apk

Iedere auto moet jaarlijks gekeurd worden: bij een zogeheten apk worden de belangrijkste onderdelen van de auto langsgelopen. Hoewel er wat meer bij komt kijken, geldt zo’n apk ook voor bruggen. Begin oktober 2024 vindt daarom de zogeheten FIT-test van de Spijkenisserbrug plaats.

In 2 nachtafsluitingen testen we of alle elektrotechnische installaties van de brug nog goed en veilig functioneren, zoals de bedienings- en besturingssystemen, slagbomen, seinen en camerasystemen. Zo houden we de (vaar)weg en brug veilig voor iedereen.

Combineren van werk

Tijdens de komende renovatie van de Spijkenisserbrug blijven we regelmatig onderhoud uitvoeren. De brug blijft namelijk gedeeltelijk in bedrijf. Een deel van deze werkzaamheden gebeurt zonder dat de brug dicht hoeft. Als dat wel nodig is, combineren we het werk waar mogelijk, zodat dit geen extra hinder voor het verkeer oplevert.

De planning van de komende nachtafsluitingen vindt u op de pagina Oude Maas: renovatie Spijkenisserbrug. Hier staat ook de planning voor de renovatie die vanaf november 2024 start.