Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat gunt Van Oord Nederland B.V. werkzaamheden voor verbeteren van de natuur

Gepubliceerd op: 30 september 2024, 13.38 uur

Rijkswaterstaat gunt de herstelwerkzaamheden aan natuureiland Ierst in het Markermeer en de aanleg van de natuurlijkvriendelijke oever in de Kleine Noorder IJplas in Amsterdam, definitief aan Van Oord Nederland B.V.

De aanneemsom is 1,7 miljoen euro. Beide projecten zijn maatregelen voor de Kaderrichtlijn Water en zijn als 1 aanbesteding Knierst op de markt gezet. De werkzaamheden starten naar verwachting aan het begin van 2025.

De tijd tot aan de start van de werkzaamheden gebruiken de aannemer en Rijkswaterstaat om het ontwerp te optimaliseren, vergunningen aan te vragen en werkzaamheden af te stemmen met omwonenden en gemeentes.

Wanneer de werkzaamheden klaar zijn, is mede afhankelijk van de planning van de aannemer. Dit zal waarschijnlijk in het voorjaar van 2025 zijn.

2 projecten

Rijkswaterstaat werkt als beheerder van de Nederlandse rijkswateren dagelijks aan verbetering van de waterkwaliteit in ons land. Het projectdeel KNIJP bestaat uit het aanleggen van een natuurvriendelijke oever over een lengte van 700 m. Dit moet gebeuren in de Kleine Noorder IJplas, naast de Coentunnel in Amsterdam Noord.

Door het aanleggen van deze natuurvriendelijke oever zorgen we voor een luwe zone met ondiep water. De zones ontstaan door de plaatsing van dubbele palenrijen met een losse vulling van rijshout en het neerleggen van bomen en takken, waardoor jonge vissen onderwater kunnen schuilen. Dit is een aantrekkelijk leefgebied voor vissen, vogels en planten.

Het projectonderdeel Ierst bestaat uit het herstellen van het natuureiland Ierst, gelegen in het Markermeer. Dit eiland is in 2013 als proef aangelegd en door de jaren heen door erosie voor een groot deel verdwenen.

De werkzaamheden richten zich op het verhogen van het eiland en het inrichten van een luwe zone die als vispaaiplaats zal fungeren. Beide projecten zijn onderdeel van het uitvoeringsprogramma van de Kaderrichtlijn Water.

Beste prijs-kwaliteit

We selecteerden bij deze aanbesteding op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding (BPKV-criteria). De plannen van de inschrijvende bedrijven zijn onder andere beoordeeld op het aandeel inzet van zero-emissie materieel bij KNIJP en de toekomstbestendigheid van maatregelen voor Ierst.

Van alle inschrijvers had de aanbieding van Van Oord Nederland B.V. de beste prijs-kwaliteitverhouding. De gekozen contractvorm is E&C (engineering & construct). Dit betekent dat de aannemer het uitvoeringsontwerp moet maken en uitvoeren op basis van de contracteisen.