Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat sluit A12 niet preventief af bij demonstratie of protest

Gepubliceerd op: 13 september 2024, 16.36 uur

Uit eerdere berichtgeving is onduidelijkheid ontstaan over de vraag of Rijkswaterstaat de A12 preventief zou afsluiten bij een aangekondigde demonstratie op de A12. Wij behandelen de aangekondigde demonstratie niet anders dan andere.

De bevoegdheid ligt bij de Burgemeester van Den Haag om Rijkswaterstaat te verzoeken tot passende maatregelen over te gaan. Van een preventieve afsluiting van de A12 door Rijkswaterstaat is geen sprake.

Veiligheid en doorstroming staat altijd voorop

We volgen de ontwikkelingen en informatie over de demonstraties nauwlettend. Op dit moment is onvoldoende bekend hoe de acties eruit zullen gaan zien en wat de impact op de snelweg zal zijn. Voor Rijkswaterstaat staan de veiligheid en doorstroming voorop.

Daarbij is het uitgangspunt dat alle weggebruikers veilig van A naar B kunnen. We kunnen bij gevaarlijke situaties zoals langzaam rijden op de snelweg, in samenwerking met de politie, maatregelen inzetten om de veiligheid te vergroten. Dit is wat we ook op andere situaties op de weg of protesten gedaan hebben.

Het is vooraf niet aan te geven of en hoe druk het op de snelwegen zal zijn. Meerdere factoren spelen hierin een rol, zoals het weer en het verkeersaanbod. Daarom kunnen we op dit moment nog niet aangeven wat de impact op de weg zal zijn.

Advies aan weggebruikers

Ons advies is om de berichtgeving goed in de gaten te houden en goed voorbereid op pad te gaan.