Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat zoekt aannemer voor vernieuwing oevers en scheepvaartvoorzieningen Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl

Gepubliceerd op: 3 september 2024, 10.30 uur

Rijkswaterstaat gaat de komende jaren de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl verbeteren door, naast het reguliere onderhoud, oevers, afmeervoorzieningen en geleidewerken te vernieuwen. De zoektocht naar een aannemer is inmiddels gestart.

Vervanging oevers en scheepvaartvoorzieningen

Op dit moment zijn meerdere oevers, afmeervoorzieningen en geleidewerken langs de vaarweg toe aan vervanging. Daarom gaan we in 2026 starten met de vernieuwingsopgave van de vaarweg. Verspreid over de vaarweg vervangen we ruim 6 km aan oevers.

Verder plaatsen we bij de sluis Farmsum, Eelwerderbrug en Driebondsbrug nieuwe geleidewerken. Tot slot vernieuwen we afmeervoorzieningen bij de sluis Gaarkeuken, brug Burgumerdaam en de Prinses Margrietsluis. De zoektocht naar een aannemer is inmiddels gestart en zal naar verwachting halverwege 2025 zijn afgerond.

Samen met de aannemer kijken we hoe we de werkzaamheden zo duurzaam mogelijk kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan de aanleg van plaatsen voor dieren, zodat zij makkelijk het water uit kunnen en de aanleg van natuurvriendelijke oevers waar planten en dieren zich kunnen ontwikkelen.

Ook willen we vrijkomende houten damwandplanken opnieuw gebruiken bij andere projecten en zetten we in op het verminderen van schadelijke uitstoot, zoals stikstof en CO2, tijdens de werkzaamheden.

Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl

De Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl (HLD) loopt door Friesland en Groningen en is een van de belangrijkste vaarwegen van Nederland. De waterweg is van groot belang voor de regionale en nationale economie.

We zijn sinds 2014 eigenaar en beheerder van de vaarweg en werkt de komende decennia aan verschillende verbeteringen om een veilige, vlotte en duurzame doorvaart te kunnen garanderen voor onder andere klasse Va-schepen. Hier zijn de eerder genoemde vernieuwingen onderdeel van.