Nieuwsbericht

Aanpak voor vernieuwing spui- en gemaalcomplex IJmuiden ter inzage

Gepubliceerd op: 16 oktober 2024, 15.47 uur

Van woensdag 16 oktober tot en met dinsdag 26 november 2024 ligt het startdocument Vernieuwing spui- en gemaalcomplex IJmuiden ter inzage. Het vormt de start van de planstudie voor het vernieuwen van het spui- en gemaalcomplex, omdat veel onderdelen van het complex aan het einde van hun levensduur zijn.

In de genoemde periode kan iedereen een mening geven over de aanpak van de vernieuwing. Op donderdag 7 november 2024 organiseren we een informatiebijeenkomst in Hotel Augusta in IJmuiden voor een toelichting op de planstudie en het startdocument.

Het spui- en gemaalcomplex IJmuiden zorgt voor afvoer van overtollig water vanuit het Noordzeekanaal naar de Noordzee. Ook beschermt het complex, als onderdeel van de primaire waterkering, een deel van Nederland tegen overstromingen vanuit zee.

Om deze belangrijke functies ook in de toekomst te waarborgen, is de belangrijkste opgave het vernieuwen van onderdelen van het gemaal en de spuisluis. Ook onderzoeken we met oog op klimaatverandering of de huidige capaciteit van het gemaal en de spuisluis in de toekomst nog voldoet of moet worden uitgebreid.

Mening geven

In het startdocument staat de aanpak die we hanteren voor het vernieuwen van het complex. Een belangrijk onderdeel van het startdocument is de participatieaanpak. Dit beschrijft hoe de omgeving betrokken wordt bij de planstudie.

Iedereen die dat wil, kan in de periode van 16 oktober tot en met 26 november 2024 bij Platform Participatie een mening geven over de inhoud van startdocument. Ook kan iedereen oplossingsrichtingen voor de vernieuwing van het gemaal en de spuisluis aandragen. Dit kan zowel digitaal, per telefoon of per post.

Informatiebijeenkomst

We organiseren op donderdag 7 november 2024 een informatiebijeenkomst van 19.00 uur tot 21.00 uur in Hotel Augusta, Oranjestraat 98 in IJmuiden. Geïnteresseerden die zich willen laten informeren over de aanpak voor het vernieuwen van het spui- en gemaalcomplex IJmuiden kunnen op elk moment binnenlopen. Om 19.30 uur en 20.30 uur vinden er plenaire presentaties plaats over de vernieuwing.

Meer informatie vernieuwing Spui- en Gemaalcomplex IJmuiden

Meer informatie over de planstudie, het startdocument Vernieuwing spui- en gemaalcomplex IJmuiden en de wijze waarop kan worden gereageerd op de plannen is vanaf 16 oktober 2024 te vinden op de website Platform Participatie.