Nieuwsbericht

Hoogste punt bouw symbiotisch Innovatiepaviljoen

Gepubliceerd op: 4 oktober 2024, 16.04 uur

Het hoogste punt van de bouw van het Innovatiepaviljoen, als onderdeel van het project InnovA58, is bereikt. In dit paviljoen aan de A58 in Oirschot werkt Rijkswaterstaat samen met regionale partners verder aan de innovaties die nodig zijn om de transities op het gebied van energie, klimaat en circulariteit gestalte te geven.

In het paviljoen zitten allerlei duurzame innovaties. Ook levert het op termijn ecosysteemdiensten aan de natuur. Begin 2025 is het paviljoen klaar.

Symbiotisch Innovatiepaviljoen

Het paviljoen van zo’n 160 m2 wordt gebouwd en gerund door een groep regionale ondernemers die zich ten doel stelt om het gedachtengoed van symbiotisch bouwen, het samenwerken met en leren van de natuur, verder uit te werken.

Lydia Fraaije, als biomimicry architect betrokken bij het ontwerp van het innovatiepaviljoen: ’Ik kijk vanuit het perspectief van de natuur naar het gebouw. De omgeving van het paviljoen wordt zodanig aangelegd dat bijvoorbeeld een vruchtbare dikke bodem zorgt voor onder meer verbetering van de biodiversiteit en klimaatregulatie in de omgeving.'

'Zo laten we zien dat een bouwconcept toegevoegde waarde kan bieden aan de omgeving.’

Jasper de Wert, als architect vanuit bureau Topos betrokken bij de Symbiotisch Bouwen Coöperatie: ‘In een open samenwerking hebben we als team gekeken hoe we dit paviljoen zo circulair en duurzaam mogelijk kunnen bouwen.’ 

Bouwbedrijf Van Kasteren uit Oirschot bouwt het paviljoen, waarbij zij zoveel mogelijk gebruik maakt van eerder gebruikte materialen uit de lokale omgeving. Eigenaar Marc van Kasteren: ‘Zo hebben we korte transportbewegingen en dus minder CO2-uitstoot. Daarnaast kijken hoe we de materialen zo efficiënt mogelijk kunnen hergebruiken.’

Jacco Kwaaitaal, ondernemer en lid van het bestuur van de Coöperatie: ‘Het paviljoen is straks een plek waar betrokken inwoners, bedrijven en organisatie kunnen samenwerken aan innovaties.’

Project InnovA58

Het Innovatiepaviljoen maakt onderdeel uit van de innovatieopgave van het project InnovA58 van Rijkswaterstaat. Het project is uniek in Europa, omdat duurzame innovaties ‘buiten’ getest worden, onder alle weersomstandigheden en met dagelijks verkeer dat gebruik maakt van de A58.

InnovA58 omvat 4 proeftuinen waar Rijkswaterstaat duurzame innovaties voor de bouw & infra en een duurzame leefomgeving test: Innovatiestrook Kloosters, het Innovatiepaviljoen, Verzorgingsplaats 2.0 en Waterberging.

InnovA58 werkt ook nauw samen met een ander Rijkswaterstaat-project dat op een steenworp afstand ligt: de historische boerderij Nieuw Zwanenburg waar biobased gewassen als proef worden geteeld en waarmee duurzame producten kunnen gemaakt voor de grond-, weg- en waterbouw-sector.

Kijk voor meer informatie op de website van InnovA58.