Nieuwsbericht

Opening hoogwatergeul Maasband mét meestromende geul

Gepubliceerd op: 11 oktober 2024, 13.52 uur

Vandaag, 11 oktober 2024, is met een officieel moment de hoogwatergeul in Maasband in gebruik genomen. Extra feestelijk doordat de geul uitgerekend vandaag voor het eerst echt meestroomt, dankzij uitlopers van orkaan Kirk.

De nevengeul is 2 km lang, 8 m diep en maximaal 275 m breed en zorgt voor een verlaging van de waterstand met 40 cm in Maasband en Meers.

2 eilandjes

De hoogwatergeul in Maasband is de 2e in zijn soort in Limburg. Eerder werd ook al bij Visserweert zo’n geul aangelegd. Zowel in Maasband als in Visserweert was geen rivierverruiming mogelijk. Die dorpjes liggen pal aan de Maas. Afgraven van een nieuwe geul was op beide locaties het alternatief. Inclusief de bouw van een brug waarmee zowel Visserweert als Maasband eilandjes in de Maas zijn geworden.

Project Grensmaas

De hoogwatergeul maakt onderdeel uit van project Grensmaas dat in 2008 is gestart tussen Maastricht en Roosteren.

De belangrijkste ingrepen zijn het verbreden van de stroomgeul en verlagen van de uiterwaard op 11 locaties. Ook enkele nevengeulen maken deel uit van het pakket aan maatregelen. Zodoende heeft de rivier meer ruimte gekregen om water af te voeren als het nodig is. Het zelfstandig werkende Consortium Grensmaas voert de werkzaamheden uit.