Nieuwsbericht

Seizoen wadwachters Richel ten einde

Gepubliceerd op: 14 oktober 2024, 14.54 uur

Het seizoen waarin de wadwachters van Rijkswaterstaat toezicht houden op Richel is weer voorbij. Van begin april tot eind september 2024 is de wadtoren, die aan rand van de zandplaat ligt, continu bezet geweest.

De wadwachters telden dit seizoen 629 droogvallende schepen, dat waren er meer dan in 2023.

Ook het gemiddelde aantal droogvallende schepen per week lag in 2024 lager dan in 2023. Gemiddeld vielen per week 37 schepen droog bij de zandplaat. Het Wadwachterseizoen kwam ook langzamer op gang dan in 2023, vermoedelijk door de tegenvallende weersomstandigheden in het voorseizoen.

Wel was er in het hoogseizoen een duidelijke piek te zien qua droogvallende schepen en recreanten. Wadwachters monitoren het recreatieve gebruik op de zandplaat, waarbij er wordt geteld hoeveel schepen droogvallen, om welk type schip het gaat en hoeveel mensen uit de schepen de zandplaat opkomen.

In totaal waren de wadwachters in 2024 119 dagen aanwezig in de wadtoren. Daarin telden zij 2558 recreanten op de zandplaat, maar mogelijk ligt dit aantal hoger.

Dat kan doordat mensen in droogvallende schepen zijn gebleven of omdat de afstand tussen de wadtoren en de drooggevallen schepen te groot was om een waarneming te doen.

Verstoren van de rust

Er is ook gekeken of er overtredingen gemaakt zijn op de zandplaat. Wadwachters hebben 6 loslopende honden waargenomen. De eigenaren zijn aangesproken om de hond aan te lijnen, omdat loslopende honden niet toegestaan zijn op Richel. Dit is omdat zij vogels kunnen verstoren.

Er zijn ook een aantal andere verstoringsbronnen waargenomen die jaarlijks terugkeren. Zo stappen recreanten regelmatig te vroeg uit het droogvallende schip.

Foeragerende vogels, zoals kanoeten, bonte strandlopers en grutto’s, worden daardoor verstoord, omdat zij meelopen met de waterlijn en daar hun voedsel vinden.

Andere verstoringen komen door laagvliegende vliegtuigjes of helikopters. Zolang zij hoger vliegen dan 450 m is dit volgens de regels. Het komt ook voor dat een ambulance-/traumahelikopter lager vliegt, omdat die een patiënt met medische urgentie vervoert.

Natuurbescherming op Richel

Wadwachters dragen bij aan het beschermen van de natuur op Richel. De zandplaat is verboden gebied. Alleen bij laag water is het toegestaan om langs de randen van de zandplaat te lopen.

De wadwachters geven recreanten informatie over waarom dit stukje natuur zo belangrijk is en zien er op toe dat mensen zich aan de regels houden.

Dit dragen zij uit aan de hand van de Erecode van het Wad. Hierin staan gedragsregels die helpen om de natuur zo goed mogelijk te beschermen. Voorbeelden zijn het afstand houden tot vogels en zeehonden en het niet aanzetten van harde muziek.

Voor het beheer op Richel werkt Rijkswaterstaat samen met de Waddenunit van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), dat eigenaar is van de wadtoren.

Media-aandacht wadwachters op Richel

Via een Instagram-account en een blog communiceren de wadwachters met geïnteresseerden. Met ruim 100 posts op Instagram en 16 blogs proberen zij een kijkje in de keuken te geven van het leven als wadwachter.

De blogs van het afgelopen seizoen lees je terug op de website Waddenzee. Op Instagram zijn de wadwachters te volgen via: Zandplaat_Richel.

Ook vanuit de media was er regelmatig interesse voor de werkzaamheden die de wadwachters op Richel verrichtten. Zo verschenen er berichten in: