Aanpassingen in ‘Protocol berekenen en aantonen MKI-waarde’
Rijkswaterstaat voert een aantal aanpassingen door in het ‘Protocol berekenen en aantonen MKI-waarde’. De wijzigingen gaan in per 1 januari 2025.
De Milieu Kosten Indicator (MKI) is een hulpmiddel om de duurzaamheid van een project mee te laten wegen als gunningscriterium bij aanbestedingen.
De MKI vat milieueffecten samen in een score, drukt deze uit in Euro’s en rekent de score vervolgens als bijkomende kosten van een inschrijving. Projectplannen die veel effect hebben op het milieu krijgen zo een hogere (fictieve) inschrijfprijs.
Inschrijvers berekenen zelf de MKI-waarde van hun inschrijvingen en wij toetsen deze. De eisen aan de berekening, toetsing en monitoring van de MKI-waarde zijn vastgelegd in het ‘Protocol berekenen en aantonen MKI-waarde’.
Marktpartijen gebruiken dit protocol om de MKI-waarde van hun inschrijving te berekenen bij een aanbesteding en bij het rapporteren over de MKI bij de uitvoering van projecten.
In het protocol zijn een aantal aanpassingen doorgevoerd. Marktpartijen die op aanbestedingen inschrijven maken vanaf 1 januari 2025 gebruik van dit aangepaste protocol (versie 4.1).
Wijzigingen
Gelijkstellen Hydrotreated Vegetable Oil aan diesel
De waardering voor brandstoffen van het type 'Hydrotreated Vegetable Oil' (HVO) wordt gelijkgesteld aan die van diesel voor werktuigen en voertuigen.
We zijn 1 van de ondertekenaars van het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) en volgen de routekaart SEB als pad voor verduurzaming.
1 van de afspraken in de routekaart is dat de partners van het convenant stimulering van biobrandstoffen als HVO afbouwen in sectoren waar er voldoende emissieloze alternatieven beschikbaar zijn.
Voor ‘droog’ materieel (werktuigen en voertuigen) is dit het geval waardoor HVO-brandstof niet langer gestimuleerd wordt.
MKI-waarden
De MKI-waarden voor materieel zijn opgenomen als bijlagen van het protocol. Door deze wijziging kunnen inschrijvers van een aanbesteding eenvoudiger de juiste MKI-waarden vinden. Verwijzingen naar rapporten op de website van de Nationale Milieu Database (NMD) zijn hierdoor niet meer nodig.
Rapportage gerealiseerde milieukosten
De rapportage over de gerealiseerde milieukosten verandert. Marktpartijen kunnen in het nieuwe MKI-format sneller en efficiënter rapporteren over de gerealiseerde milieukosten.
Versoepelen rapportage-eisen
De rapportage-eisen voor projecten waar brandstof minder dan 20% bijdraagt aan de totale milieukosten van het project zijn versoepeld.
De administratieve lasten die kwamen kijken bij de rapportage over brandstofgebruik, bleken in de praktijk bij kleinere projecten en bij projecten waar veel materieel wordt ingezet, erg hoog. Voor aannemers woog dit niet meer op tegen het voordeel van impact met een lage MKI-waarde.
Meer weten?
Voor meer informatie of vragen rondom de wijzigingen van het protocol berekenen en aantonen MKI-waarde kan contact worden opgenomen met het steunpunt duurzaamheid.