Nieuwsbericht

Plan voor natuurgeulen langs Bergsche Maas ter inzage

Gepubliceerd op: 5 december 2024, 16.59 uur

Rijkswaterstaat wil de Bergsche Maas op 2 plekken natuurvriendelijker inrichten. Langs de rivier worden beschutte oevergeulen aangelegd in de Genderensche uiterwaard bij het gelijknamige dorp en de Capelsche uiterwaard bij Waalwijk. Het plan hiervoor ligt nu ter inzage.

Iedereen die dat wil, kan daar op reageren door een zienswijze in te dienen. Op dinsdag 10 december 2024 is er een inloopavond in Genderen over beide maatregelen.

In de loop van de tijd is door menselijk ingrijpen veel veranderd aan het Maaslandschap. Daardoor is het waterleven in de knel gekomen. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat er ook weer ruimte komt voor natuurwaarden: meer leefgebied voor planten, vissen en kleine waterdiertjes. Een belangrijke basis hiervoor is de Europese Kaderrichtlijn Water. Die richtlijn heeft als doel de kwaliteit van alle oppervlaktewateren in Europa te verbeteren en te beschermen.

Wat gaat er gebeuren?

We willen weer ruimte bieden aan de lichte getijdenwerking die nog altijd karakteristiek is voor de Bergsche Maas. Concreet gaat het om de volgende ingrepen:

  • Oeverzone Genderensche uiterwaard, gemeente Altena: ten zuidwesten van het dorp Genderen gaan we een oevergeul achter de huidige Maasoever aanleggen, parallel aan de rivier, inclusief het aanplanten van riet. Deze geul wordt zowel aan bovenstroomse als benedenstroomse kant met de rivier verbonden. In de vooroever komen openingen voor vissen en wateruitwisseling. De geul bestaat uit 3 deelstukken over een totale lengte van 1,6 km.
  • Herinrichting Capelsche uiterwaard, gemeente Waalwijk: ten noordwesten van de stad Waalwijk komen aan weerskanten van het uitwateringskanaal ook aangetakte oevergeulen achter de Maasoever te liggen. Dit gebeurt over een totale lengte van 2,5 km. Daarnaast wordt in het westelijke deel nog een extra 1,4 km lange getijdengeul aangelegd, die alleen aan de benedenstroomse kant met de rivier is verbonden. Ook is aan die kant een overstromingsvlakte van 20 ha voorzien.

Soortenrijkdom

Een grote variatie aan soorten, ofwel biodiversiteit, betekent een levende en gezonde rivier. Het ecosysteem kan dan beter tegen een stootje in moeilijke tijden door bijvoorbeeld klimaatschommelingen of vervuiling. Als flora en fauna in de rivier weer goed in balans zijn, is dat ook meteen een duidelijke aanwijzing dat de chemische waterkwaliteit op orde is. Je kunt aan het waterleven vaak aflezen hoe het met de gezondheid van een rivier als geheel gesteld is.

Waar vindt u het plan?

Het Ontwerp-projectbesluit plus alle bijbehorende stukken, is online te vinden op de website van Platform Participatie. Daar vindt u ook uitleg over hoe u een zienswijze kunt indienen. Dat kan tot en met dinsdag 14 januari 2025 en digitaal, mondeling of schriftelijk. U kunt de documenten ook op afspraak inzien op het kantoor van Rijkswaterstaat in Den Bosch.

Voor hulp bij het digitaal raadplegen van de stukken of indienen van een zienswijze, helpen ze u graag bij het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek bij u in de buurt.

Inloopbijeenkomst

We organiseren op dinsdag 10 december 2024 een inloopavond in het Dorpshuis in Genderen. Belangstellenden kunnen daar terecht met vragen over zowel de Genderensche uiterwaard als de Capelsche uiterwaard. Op de bijeenkomst zijn papieren samenvattingen van het Ontwerp-projectbesluit beschikbaar.

Vooraf aanmelden is niet nodig. Er is geen centrale presentatie, u bent van harte welkom om tussen 18.30 en 21.00 uur binnen te lopen.

Meer weten of vragen?

Voor inhoudelijke vragen over de maatregelen neemt u contact met ons op of kijkt u op de website Samenwerken aan riviernatuur voor meer informatie.