Wereldbodemdag in het LEF-centrum
Op 5 december 2024 is het Wereldbodemdag. Nederland viert deze dag dit jaar voor het eerst. Wel 1 dag eerder, op 4 december 2024. De viering is in het LEF-centrum met de bekendmaking van de Bodem van het Jaar, workshops en muziek.
Wat is Wereldbodemdag eigenlijk?
De FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, heeft Wereldbodemdag in 2012 in het leven geroepen. Dit om het belang van een gezonde bodem voor het functioneren van de ecosystemen en voor ons welzijn te onderstrepen.
De Wereldbodemdag van 2024 staat in het teken van ‘Zorgen voor bodems: meten, monitoren en beheren’. Een thematiek die aansluit bij de ontwikkelingen in het Europese bodembeleid.
Het Europees Parlement stemde in 2024 in met het voorstel voor de Richtlijn Bodemmonitoring en Veerkracht. Doel van de richtlijn is om ervoor te zorgen dat de bodems in heel Europa in 2050 gezond zijn.
Hoe kwam de Wereldbodemdag tot stand?
In 2023 hebben Martin Doeswijk van adviesbureau TAUW en Margot de Cleen van Rijkswaterstaat het discussiestuk ‘De dringende noodzaak van gezonde bodems’ uitgebracht. Hierin geven zij aan waarom bodems zo belangrijk zijn, wat er moet gebeuren om bodems de aandacht te geven die ze verdienen en hoe we dit in de praktijk uitwerken.
Willem Hendriks van NL ingenieurs en Linda Maring van Deltares waren daarbij hun sparringpartners. Tijdens 1 van hun gesprekken kwamen ze op het idee om dit jaar samen Wereldbodemdag in Nederland te organiseren.
Dit gaan we doen in het LEF
Tijdens Wereldbodemdag wordt de bodem van het jaar bekend gemaakt; een bodem met een verhaal.
Er zijn verschillende workshops, waarbij meerdere zintuigen worden aangesproken: het voelen, horen, ruiken, proeven, kijken, maar ook het gebruiken van je hersenen.
De stadsbodem wordt uitgelicht, er wordt besproken hoe u een bodemsteward kunt zijn binnen uw eigen organisatie, maar er zijn ook verhalen over wat de bodem u kan vertellen over veranderingen in klimaat, cultivering en sociale ontwikkelingen. Er worden black earth stories voorgelegd, waarbij ongelukken en zelfs moorden moeten worden opgelost.
Ook de rol van de bodem in de ecologie en de bijdrage van bodemboeren aan klimaatopgaven en biodiversiteit komen voor het voetlicht.
Kortom een inspirerende en leerzame viering van de bodem, de basis onder het bestaan van u, mij, iedereen en de dieren.
Deze partijen verzorgen de viering van Wereldbodemdag
De Nederlandse Wereldbodemdag vindt plaats bij Rijkswaterstaat in het LEF. Rijkswaterstaat, NL ingenieurs, Deltares, het Platform Bodembeheer en Jong Bodem doen samen de organisatie.
Het thema is Jong Bodem ontmoet Bodem Goud. Jonge bodemprofessionals en oude rotten in het vak, gaan hun enthousiasme over de bodem vieren, hun netwerken samenbrengen en met elkaar in gesprek over de toekomst van onze samenleving.
Een toekomst waarbij de bodem bijdraagt aan oplossingen voor wonen in een gezonde stad, klimaatopgaven zoals omgaan met droogte, wateroverlast en de behoefte aan schoon water, gezonde voeding en circulaire grondstoffen.