InfraTech 2025: innovatie vraagt om tijd, moed en samenwerking
De InfraTech-vakbeurs brengt opdrachtgevers, opdrachtnemers en toeleveranciers uit de sector samen om kennis te delen en oplossingen te vinden voor de uitdagingen van vandaag en morgen.
Voor Rijkswaterstaat stond de 2e dag van de vakbeurs in het teken van de uitreiking van de Innovatieprijzen, workshops en lezingen en een speciaal programma voor jonge professionals. De rode draad, hoe kan het ook anders: innovatie.
2-jaarlijkse innovatieprijzen
De 2e dag van InfraTech 2025 begint direct goed met de uitreiking van de 2-jaarlijkse Innovatieprijzen. Het inlooptheater in het Rijkswaterstaatpaviljoen puilt uit. Martin Wijnen, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, trapt de uitreiking af. Het geeft hem veel plezier om tijdens InfraTech zoveel partners te ontmoeten die betrokken zijn bij de Nederlandse infra. ‘Rijkswaterstaat kan de grootste instandhoudingsopgave ooit niet alleen het hoofd bieden. Daar hebben we niet alleen elkaar voor nodig, maar ook innovatie. En daarvoor zijn we vandaag hier.’
Juryvoorzitter Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland, vertelt dat uit bijna 50 inzendingen uiteindelijk 9 genomineerden in 3 categorieën zijn geselecteerd. Hij steekt alle partijen die investeren in innovatie een hart onder de riem. ‘Innovatie is geen proces dat je zomaar kunt bestellen. Het vereist tijd, moed en samenwerking. Vandaag eren we de visionairs die onze sector vooruithelpen.’
Toonaangevend dankzij inzet en innovatiekracht
Minister Madlener van Infrastructuur & Waterstaat heeft de eer de innovatieprijzen uit te reiken. Voordat hij dat doet, benadrukt hij het belang van de infrasector. ‘Dankzij jullie inzet en innovatiekracht blijven we in Nederland toonaangevend op het gebied van duurzaamheid en techniek, ondanks de uitdagingen waar we voor staan.’
Daarna is het tijd voor het hoogtepunt: de uitreiking van de Innovatieprijzen. De winnaar in de categorie Productinnovatie is Boskalis Nederland B.V. met Buoycrete stabilisatie. In de categorie Procesinnovatie winnen DuraVermeer en Heijmans met De Natuurladder. En in de categorie Duurzame Samenwerking gaat de prijs naar de provincie Gelderland met de Asphalt Recycling Train.
Na de uitreiking van de Innovatieprijzen maken minister Madlener en directeur-generaal Martin Wijnen nog een korte rondgang over de beurs, waar ze in gesprek gaan met de markt.
Voor goede en bijzondere koffie kunnen InfraTech-bezoekers terecht bij het Rijkswaterstaatpaviljoen. Daar staat namelijk Sign Language Coffee Bar. Via een beeldscherm is te zien hoe je met handgebaren verschillende soorten koffie kunt bestellen bij slechthorende of dove barista’s. Een mooi contactmoment, waardoor wachten op koffie een beleving wordt.
Groeituin Social Return van Rijkswaterstaat laat bezoekers kennis maken met een doelgroep die behoort tot de doelgroepen waartoe de arbeidsmarkt een afstand heeft gecreëerd en zet zo het onderwerp Social Return op de kaart.
Natuurinclusiever bouwen: signaal vanuit de markt
In de middag is er aandacht voor natuurinclusief bouwen. Aannemers BAM, Heijmans, Dura Vermeer, KWS, Strukton en GMB hebben een ‘big five’ van Natuurinclusief Bouwen opgesteld, 5 eisen om natuurinclusiever te bouwen.
Denk aan: neem natuurinclusieve maatregelen voor kades, dijken en bermen. En: voer regelmatig maaien en afvoeren van vegetatie uit om biodiversiteit te bevorderen en ongewenste soorten te beheersen. Of: integreer natuurinclusieve maatregelen bij de aanleg en renovatie van kunstwerken.
Bart Smolders (directievoorzitter Infra bij Heijmans) en Sander den Blanken (directeur bij BAM Infra Nederland) overhandigen de set met eisen aan Marjolein de Gorter-Manhoudt (directeur grote projecten Nederland bij TenneT) en Roger Mol (hoofdingenieur-directeur Duurzame Leefomgeving en CPO bij Rijkswaterstaat).
Mol geeft daarna aan: ‘We waarderen dit signaal vanuit de markt enorm. Maar ik weet ook dat het een uitdaging is; natuurinclusief bouwen lukt niet altijd. We kunnen niet alles doen. Daarom moeten we kiezen waar we het inzetten.’
Datagedreven assetmanagement: resultaten van 2 jaar samenwerken
In het Rijkswaterstaatpaviljoen vinden tijdens InfraTech2025 allerlei inspirerende, inhoudelijke sessies plaats. Bijvoorbeeld over datagedreven assetmanagement. Een onderwerp dat leeft; het inlooptheater puilt weer uit.
Tijdens de afwisselende sessie worden de resultaten gepresenteerd van 2 jaar samenwerken aan datagedreven assetmanagement. Zoals het kennisplatform over datadreven assetmanagement op Vector. Hier wordt alle kennis en ervaring over datagedreven assetmanagement gebundeld.
Ron Kolkman, CIO van Rijkswaterstaat, vertelt dat datagedreven assetmanagement breed wordt uitgerold. ‘De komende 4 jaar willen we 85% van onze objecten op een datagedreven manier besturen. Een enorme versnelling, een grote ambitie. Maar we moeten dit gaan doen, met z’n allen! Daarom nodigen we iedereen die geïnteresseerd is uit om met ons mee te doen.’
Klimaatadaptatie: Nederland voorbereiden en weerbaar maken
Een andere interessante sessie in het inlooptheater gaat over klimaatadaptatie. Mireille Götz, manager focuspunt klimaatadaptatie bij Rijkwaterstaat, vertelt dat het klimaat sneller verandert dan de netwerken van Rijkswaterstaat.
‘Te veel water, te weinig water, beperkingen voor de scheepvaart, verzilting of ondergelopen tunnels door stortbuien. Allemaal voorbeelden die laten zien dat we nu al last hebben van een veranderend klimaat.’
Hoe kunnen we Nederland voorbereiden en weerbaarder maken? Volgens Götz kan dat op een aantal manieren. Bijvoorbeeld door klimaatadaptief te bouwen: modulair, duurzaam, robuust en uitbreidbaar. En door toekomstrobuust te ontwerpen en te bouwen.
‘Zodat we flexibel blijven en makkelijk en kosteneffectief uit kunnen breiden als dat nodig is. Denk aan meegroeidijken of het slim combineren van functies als water bergen, bufferen en keren.’
Ze sluit af met een oproep: ‘We moeten met elkaar de schouders zetten onder een klimaatbestendig Nederland. Welke kansen of belemmeringen zie jij? Wat is laaghangend fruit? Wat vraagt dit van marktpartijen en Rijkswaterstaat?’
Jong Professional Safari
De 2e dag van InfraTech 2025 staat ook in het teken van jonge professionals en studenten. Tijdens de Jong Professional Safari verdiepen ze zich in de nieuwste ontwikkelingen in de infrastructuursector en is er ruimte om te netwerken. In de avond wordt er tijdens een paneldiscussie in het inlooptheater van Rijkswaterstaat uitgebreid stilgestaan bij de toekomstbestendige infrastructuur.
Panelleden Shahid Suddle (regievoerder veiligheid programma Binnenhofrenovatie), Carel van Belois (manager strategie en omgeving bij het Hoogheemraadschap van Rijnland), Rianne Albers (PMC-leider Smart infra systems bij Witteveen+Bos) en Henny de Jong (adviseur innovatie bij het ministerie van IenW) gaan in op hun ideale toekomstbeeld van de Nederlandse infrastructuur en wat daarvoor nodig is.
Ook de jongeren in de zaal laten ze zich niet onbetuigd. Het panel krijgt de nodige interessante vragen gesteld.
Collegetour met Chris Jansen
De avond wordt afgesloten met een collegetour, waarbij staatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu in gesprek gaat met de jonge professionals. Jansen benadrukt het belang van digitalisering, slimme mobiliteitsoplossingen en de noodzaak van voldoende professionals om de infrastructuur van Nederland toekomstbestendig te maken en te houden. ‘Innovaties zijn geen luxe, maar een noodzaak om Nederland concurrerend en leefbaar te houden.’
Ook gaat Jansen in op de verdeling van de investeringen in de infrastructuur over Nederland. Hij pleit voor een slimme verdeling van middelen om ook in andere regio’s bedrijvigheid en werkgelegenheid te stimuleren. ‘We moeten vooruitkijken en de juiste investeringen doen op basis van langetermijnvisies.’